Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест "Правосъдие, а не суджуци" се проведе пред Народното събрание

| обновено на 26.07.17 в 15:08
Снимка: БГНЕС

Представители на инициатива "Правосъдие за всеки" излязоха на символичен протест пред Народното събрание под надслов "Правосъдие, а не суджуци!", като се обявиха срещу променитe в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Демонстрантите настояха промените да бъдат оттеглени. Те предупредиха, че ако измененията станат факт, следващият протест ще бъде пред президентството с настояване държавният глава Румен Радев да им наложи вето и също така ще сезират европейските институции за промените.

От "Правосъдие за всеки" избраха  надслова на символичния си протест по аналогия с едно от последните разследвания на прокуратурата  - срещу вече бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, изнудвал добрички бизнесмен за доставки на тонове суджук под претекст, че са за премиера Бойко Борисов - то стана популярно като "Суджук гейт".

Адвокат Велислав Величков обясни защо е избрано това мото:


Когато правосъдието се принизи на нивото на суджуците, то рано или късно бива ликвидирано. Затова искаме да кажем: Искаме правосъдие за откраднатите милиарди, а не за изсушените суджуци, за които никой не разбра докъде са стигнали. Само разбрахме откъде са излезнали и за кого са били поръчани.

Надсловът на протеста "Правосъдие, а не суджуци", коментира и бившият правосъден министър Христо Иванов, дошъл, за да изрази символичната си подкрепа:

Проблемът със суджука е в две неща. Първо  - суджукът майсторски от страна на прокуратурата беше изваден като тема, която отклони вниманието от КТБ. И второ - проблемът на този злощастен депутат не е, че е натискал бизнеса, проблемът му е, че суджукът не е стигал до премиера - ако суджука беше стигал до местоназначението му, той просто нямаше да бъде разследван.

Тази сутрин от служебния вход на парламента  - докато народните представители пристигаха на работа, от "Правосъдие за всеки" ги призоваваха да спрат антиевропейското и противоконституционно - според тях, законодателство и да подложат промените в Закона за съдебната власт и Наказателно процесуалния кодекс на обществено и експертно обсъждане. 

Те очакват, ако не бъдат чути, президентът да направи задълбочен юридически анализ на спорните текстове и да ги спре с вето. Обещаха и да го поискат на мащабен протест на "Дондуков" 2. 

Предупредиха, че ще се обърнат и към европейските институции, за да ги информират за спешните законодателни активности на народните представители, които според тях водят не към реформа на съдебната система, а към създаването на извънредни съдилища  и посягат на магистратски сдружавания и на човешки права. 

С подобни искания вече излязоха от Съюза на юристите в България и от Съюза на съдиите в България, както и няколко десни партии. Всички те очакват следващият ход да дойде от президента.

По-късно днес дойде новината, че ГЕРБ оттегля тези текстове от проекта си за промени в Закона за съдебната власт, които ограничаваха външното финансиране на неправителствените организации. 

Така, след ограниченията за финансирането на магистратските организации, които се предлагаха с вече оттеглените промени в ЗСВ, на дневен ред остават тези изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се преместват делата за корупция по високите етажи на властта от градския в специализирания съд. Тези предложения също вече бяха подложени на сериозна експертна критика и днес от "Правосъдие за всеки" заявиха, че освен на президента Радев се надяват и на европейските институции за позиция по казуса.  

От звуковия файл можете да чуете репортаж на Силвия Великова.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

НС прекрати пълномощията на Живко Мартинов като народен представител

Без дебати парламентът прекрати пълномощията като народен представител на Живко Мартинов  от ГЕРБ , който стана известен с аферата "Суджукгейт". "За" гласуваха 170 народни представители, трима бяха "против", а седем се въздържаха. Вчера той..

обновено на 26.07.17 в 09:33