Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искам, 29 юли: Дума

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
В последното преди „августейшата“ августовска ваканция издание на „Искам“, сякаш е логично нашата Дума на деня да бъде… Дума. Защо ли? Като почит към всички личности – от Умберто Еко до Хари Худини и от кралица Виктория до Филип Джиан; места – Барселона, Танжер, Истанбул или  Париж; течения – сюрреализъм, попарт, пънк; понятия – абсурд, утопия; или просто думи – от анасон до червено, с които забърквахме фантастичния коктейл на водещата ни рубрика.
Но! Не  говорим за абстрактната дума, а за едно специфично отношение към думичките и техните… книжки. И го правим с предупреждение: предаването е лятно и  саркастично.
Вместо гост в предаването правим обзор на изминалата първа година на „Искам“  и припомняме хората, преминали през това студио: поети,  театрали, граждански активисти, музиканти, защитници на животните, изкуствоведи, академични фигури; кинокритици, авантюристи, директори на културни институти, художници, майстори на съвременния танц.
В Бележките върху календара дефилират бащата на съвременната социология и политически науки Алексис дьо Токвил, авторът на над 1000 музикални произведения, сред които музиката към „Зорба Гъркът“ Микис Теодоракис, трагичният художник Винсент ван Гог и кинолегендата Луис Бюнюел.
„Ван Хален“, Трики, „Дъ Продиджи“ и „Клаш“ отговарят за музиката. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детективи и шпиони в литературата

В своето ново изследване „Детективи, разузнавачи, студена война: криминалната и шпионската литература в сравнителна перспектива“ доц. Морис Фадел проследява особеностите на класическата криминална история, присъствието на шпионския роман в българската литература през епохата на социализма и съпоставя двата варианта на шпионския роман през Студената..

публикувано на 26.10.21 в 17:30

Режисьорът Крис Шарков за премиерния спектакъл „Мяра за мяра” в Ловеч

С най-новия си спектакъл „Мяра за мяра“ ще посрещне публиката си тази вечер Драматичният театър в Ловеч. Постановката по пиесата на Уилям Шекспир е на Крис Шарков. Премиерата на спектакъла се състоя на 7 октомври и с нея беше открит фестивалът „Младите в театъра”, който тази година отбеляза 12-ото си издание. Така творчеството на големия английски..

публикувано на 26.10.21 в 14:36
Портрет на Данте Алигиери от неизвестен художник (1500-1600 г.) в кабинета на кмета на община Орвието (Терни), Италия

Проф. Каталди: Имаме нужда да прочетем Данте с нови очи

„Литературен вестник“ отбеляза с двуезичен брой 700 години от смъртта на Данте Алигиери. Идеята за този двуезичен брой е на преводачката и преподавател доц. Дария Карапеткова. Художник на броя е Борис Праматаров.  На събитието присъстваха посланикът на Италия у нас Н.Пр. Джузепина Дзара, проф. Пиетро Каталди, специалист по съдбата и литературата на Данте..

публикувано на 26.10.21 в 14:30

Киномания 2021 – 18 ноември - 5 декември – в НДК и столичните арткина

Документален филм за живота и творчеството на обичания филмов композитор Енио Мориконе ще представи „Киномания“. Тази година фестивалът ще се проведе между 18 ноември и 5 декември, а в афиша са включени наградени заглавия от големите световни кинофестивали Филмът „Маестро Енио Мориконе“ (Ennio The Maestro) е заснет от Джузепе Торнаторе и беше..

публикувано на 26.10.21 в 13:05
Надежда Шекерова (вляво), Марин Подмолов и Сейфетин Шекеров - Сефо

Пловдив събра скулптор, живописец и график в съвместна изложба

Съвместна изложба на Сейфетин Шекеров - Сефо, Марин Подмолов и Надежда Шекерова ще продължи есенния сезон в галерия „Артистика“ в Пловдив. Тя събира три поколения художници – скулптор, живописец и график от Сливен. Пластичната изразителност на Сейфетин Шекеров - Сефо ни пренася в един емоционален и прекрасен свят с цикъла си от ефирни и..

публикувано на 26.10.21 в 11:25