Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 рояла на една сцена – ще ги видим ли в България

Miami Piano Circle в New World Center - Маями Бийч
Снимка: Miami Piano Circle

Наскоро в БНР, в студиото на "Алегро виваче" гостува американската пианистка Миа Василев – българската фамилия идва от нейния съпруг Ивайло, който е наш сънародник. Семейство Василев живее в Маями, Флорида, но идва на летни ваканции и в България.

Миа Василев разказва:

Учила съм пиано през целия си живот – това е първата ми страст и любов към това, което правя. Изнасям концерти и преподавам – професор съм в Университета „Бари“ в Маями. Основател съм на организация с идеална цел, наречена Miami Piano Circle. Това е група от професионални пианисти и заедно правим уникални шоу програми за 10 пиана. Всеки концерт е оригинален, с различна тематика и ги представяме ежегодно в Маями Бийч. А сега търсим начин да достигнем и до други градове.

Имам късмета да работя с Георги Данчев, който е наш диригент от самото начало. Той наистина ни извежда до едно по-високо ниво. Диригентът има огромно значение, когато се работи в ансамбъл – Георги прави нещата по-лесни за нас, пианистите. Той е един от най-добрите музиканти, които познавам изобщо. Срещнахме се в Маями, в Интернационалния университет на Флорида, където бяхме акомпанятори по едно и също време. Сега пътищата ни се разделиха и той дирижира няколко състава, а аз повече преподавам, но за мен е чест да работя с него в Miami Piano Circle.

Мечтите на Миа Василев не стигат само до 10 рояла на една сцена в Маями Бийч, а въображението ѝ вече работи в посока Европа, и дори България. След среща с Миа и Иво Василев някак си вече не изглежда чак толкова невъзможно и тук да видим този проект, защото те разказват за работата с такъв размах и с толкова оптимизъм, че потушават всяка нотка на съмнение. 

Чуйте в звуковия файл цялото интервю с Миа Василев за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" и изпълнения на ансамбъла от 10 пиана Miami Piano Circle.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14