Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Борислава Танева: Учителите по музика в малките населени места са апостоли на духовността

Проф. Борислава Танева и нейните ученици
Снимка: Balchik Classic Days

Майсторските класове през лятото са възможност младите музиканти да учат и да почиват едновременно през ваканцията. В рамките на фестивала "Дни на класиката в Балчик" за първи път направи масторски клас по пиано проф. Борислава Танева - заместник-ректор на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София. Деветимата участници на възраст от 8 до 23 години се представиха в заключителен концерт, който беше част от официалната програма на фестивала тази година.

За ползите от майсторските класове и мотивацията за талантливите деца от по-малките населени места разговаряхме с проф. Борислава Танева в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт": Общ приоритет и на Академията, и на този фестивал се оказват младите хора, а това е и мой личен приоритет от много години. Смятам, че инвестицията в тях е най-добрата инвестиция, която можем да правим по принцип. Създаването на условия, в които те могат да работят в една много хубава среда, са прекрасен стимул - не само уроците, а и концертът им даде възможност, която е винаги търсена за един изпълнител, а именно - да покаже вдъхновението си, труда си, въобще продукта на интелекта и на емоцията си пред публика.

Това далеч не е първото по-малко място, в което съм имала контакти с учителите по пиано, на които наистина шапка свалям и поклон до земята, защото това са едни - не злоупотребявам с думата, така мисля - апостоли в нашата духовност. Ако тези хора ги няма, ще се срути цялата държава - говоря за музикалната култура, убедена е клавирната ни педагожка.

Цялото интервю с проф. Борислава Танева чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14