Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сеул съобщи, че Пхенян се готви за ново ракетно изстрелване

Съветът за сигурност на ООН обсъжда извършения от Северна Корея ядрен опит на извънредно заседание

Япония и Южна Корея искат строги санкции, а Русия и Китай – спокойствие и преговори

| обновено на 04.09.17 в 11:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Южнокорейското министерство на отбраната съобщи, че Пхенян се готви за ново ракетно изстрелване, като опитът може да включва междуконтинентална балистична ракета. Властите заявиха, че знаци за готвеното от Северна Корея изпитание "последователно са били засичани" след извършения вчера ядрен опит. Сеул допълни още, че тестът е бил със сила от 50 килотона – 5 по-силен от последния ядрен опит на Пхенян от септември 2016 година.

По искане на Съединените щати, Япония, Великобритания, Франция и Южна Корея Съветът за сигурност на ООН обсъжда на извънредно заседание днес извършения вчера от Северна Корея пореден ядрен опит.

Американският президент Доналд Тръмп и премиерът на Япония – Шиндзо Абе осъдиха действията на Северна Корея и ги определиха като провокативниТръмп потвърди, че Съединените щати ще защитават себе си и съюзниците си с целия спектър от налични дипломатически, конвенционални и ядрени средства.

Преди това министърът на отбраната Джеймс Матис също направи изявление в този дух. Той посъветва севернокорейския лидер Ким Чен Ун да се вслуша в предупрежденията от Съвета за сигурност на ООН за ядрено разоръжаване, защото:

Не възнамеряваме да прибягваме до пълно унищожаване на която и да било страна, включително Северна Корея, но, както вече казах, имаме много варианти да постигнем това.

Япония и Южна Корея настояха за строги санкции от ООН. 

Русия и Китай обаче призоваха към спокойствие и преговори с Пхенян.

Южна Корея съобщи за маневри с балистични ракети в отговор на севернокорейския ядрен опит. Южнокорейската армия извърши учение с реални муниции, симулиращо атака срещу севернокорейския ракетен полигон, се казва в съобщение от Сеул на Съвета на началник щабовете. Уточнява се, че се подготвят и учения с американски войски.

България осъди шестия ядрен опит на Северна Корея. Това се казва в позиция на министерството на външните работи, в която действията на Пхенян са определени като поредна тежка провокация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Пешеходец в Токио преминава покрай ТВ екран с изображението на севернокорейския лидер Ким Чен-ун след поредния ядрен опит

Журналистът Мая Бонева: Спрямо Северна Корея е необходим нетрадиционен подход

В момента Северна Корея е рай за безработни академици, за професори от бившия социалистически лагер, които имат познания в областта на ядрената енергетика. Това каза в предаването "Преди всички" дългогодишният журналист от БНР Мая Бонева , която наскоро..

публикувано на 04.09.17 в 10:18