Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искам: Време

Снимка: pixabay.com
Според Мирча Елиаде играта принуждава висшите сили, тоталната другост да предизвикат, да случат нещо в действителността на „този свят”. В началното „разцепване” на времето и съответното обособяване на сфери на сакралното и профанното, характерно за световните религии, тя се оказва общия елемент. Юдаизмът определя начало и край на времето. Всяко явяване на Яхве е различно и прави времето необратимо, исторично. Християнството от своя страна „освещава” историческото време с въплъщаването на Христос в точно определено историческо време, засвидетелствано в евангелията. Преди големия празник Вяра, Надежда и Любов говорим за това какво е времето… Едно ли е? Единно ли е? А какво е време „преди“ времето и време „след“ времето. Думата на деня е Време.
• Гост в студиото е поетът Атанас Звездинов, поводът – проект на дунавските държави за серия поетични антологии, посветени на голямата река.
• Бележки върху календара: сградата на „Метрополитън опера“ в Ню Йорк или как се създава огромен културен център с изцяло частно меценатско финансиране; демонстрация на първата фотокопирна и, разбира се, рожденици, сред които големият чешки поет Владимир Холан.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Второ издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков"

На 24 октомври се навършват 92 години от рождението на писателя Йордан Радичков. Произведенията му са преведени на 37 езика и са издадени в 50 страни по света. Номиниран е 2 пъти за Нобеловата награда за литература.  Радичков е удостоен с много отличия в България и по света. Лауреат е на престижната международна италианска награда „Гринцане кавур“..

публикувано на 24.10.21 в 09:20

Какво е нормално – "Между зверове и ангели"

„Какво е нормално“ е сътрудничество от три части между галерия „Радиатор“, Ню Йорк, и галерия „Структура“, София. Провежда се онлайн чрез създаване на уникална кураторска платформа за обмен на идеи, представена в поредица от изложби с куратори Наоми Лев, Борис Костадинов и Грегъри Волк.   „Какво е нормално“ e опит за преразглеждане на популярните в..

публикувано на 24.10.21 в 09:00
Колаж: Ангелина Грозева

Отвъд голямата вселена на полската фантастика

Тази година се честват 100 години от рождението на гениалния полски фантаст, хуманист, сатирик, философ и експериментатор Станислав Лем. Произведенията на Лем засягат различни философски теми: размишления върху технологиите, естеството на интелекта, пречките в общуването и взаимното разбиране, безнадеждността в ограниченията на човешката природа и..

публикувано на 24.10.21 в 08:55

Елена Алексиева прекъсна самсара

Символично е заглавието на новия сборник с разкази на Елена Алексиева „Прекъсването на самсара“. Той се нарежда в чудесната поредица на нейните книги с разкази, започнали ударно с „Читателска група 31“, както и след много силния ѝ роман „Свети вълк“. Има обаче и нещо ново, което надгражда писането на авторката, при това по ненатраплив и дори незабележим..

публикувано на 23.10.21 в 16:15

„Далеч от времето“, близо до любовта

Любовта на мъж и жена е накарала времето да спре. Но дългата изолация от часовника на живота не спира проблемите помежду им, а ги излага на повърхността. За това с няколко думи разказва филмът „Далеч от времето“, който вече може да бъде гледан в платформата за българско късометражно кино NO BLINK. С изразните средства на седмото изкуство обаче..

публикувано на 23.10.21 в 11:02