Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей се извини на консерваторите за резултатите от изборите през юни

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей се извини на Консервативната партия, че не е осигурила категорична победа на предсрочните общи избори през юни. В заключителна реч на годишната конференция на партията Тереза Мей заяви, че поема пълна отговорност за резултатите от вота. На изборите консерваторите спечелиха най-много гласове, но не достатъчно, за да запазят мнозинството си в парламента.

Аз водих тази капания, съжалявам и поемам отговорност, заяви Тереза Мей пред делегатите на конференцията в Манчестър.

По основната тема за Брекзит премиерът изтъкна, че Великобритания напуска Европейския съюз в края на март 2019 г. Тя допълни, че правителството желае да продължи партньорството с Европейския съюз, но ще бъде готово за всякакъв сценарий, което бе изтълкувано като намек, че е възможно и да не бъде постигната сделка.

Тереза Мей защити идеята за свободния пазар, като изтъкна, че Брекзит означава истински глобална Великобритания, отворена към целия свят.

Премиерът обеща също по-добро бъдеще за младите хора, което включва строежа на 100 нови училища всяка година. Тя освен това посочи, че расизмът, нетолерантността и омразата нямат място в политиката.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Тереза Мей ще произнесе реч в края на годишния конгрес на нейната Консервативна партия

Във Великобритания днес е заключителният ден на годишната конференция на Консервативната партия с очаквана реч на лидера на партията и премиер на страната Тереза Мей . С вчерашната си реч външният министър Борис Джонсън внесе успокоение в..

публикувано на 04.10.17 в 09:23
Тереза Мей

Тереза Мей изрази съжаление, че резултът на предсрочните избори не е какъвто Консервативната партия е искала

Британският премиер Тереза Мей не можа да даде утвърдителен отговор дали по време на двугодишния „преходен период“ след Брекзит промените в европейското законодателство ще засягат Великобритания. В интервю в сутрешното шоу на Андрю Мар по телевизията на..

публикувано на 01.10.17 в 16:37

Тереза Мей заплаши САЩ с търговска война

Британският премиер Тереза Мей заплаши Съединените щати с търговска война, след като Вашингтон наложи наказателни мита за произвежданите в Северна Ирландия канадски самолети „Бомбардиър“, след оплакване на „Боинг“ за нелоялна конкуренция, твърди..

публикувано на 28.09.17 в 12:20
Тереза Мей

Тереза Мей може да управлява само още половин година

Британската премиерка Тереза Мей може да подаде оставка след половин година, смята министърът "в сянка" на Лейбъристката партия Ендрю Гуин. В интервю за вестник..

публикувано на 24.09.17 в 10:16
Тереза Мей

Възторг и критики във Великобритания след посещението на Тереза Мей в Канада

Споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, известно още като СЕТА  влезе в сила тази седмица. Ден преди това британският премиер Тереза Мей посети Канада в опит да договори нов документ, отнасящ се до двустранните отношения след като..

публикувано на 23.09.17 в 12:17

Европейски реакции след речта на Тереза Мей за процеса на Брекзит

Сдържан оптизимъм предизвика в ЕС вчерашната реч на британския премиер Тереза Мей . Във Флоренция Мей обяви, че Великобритания е готова да спазва правилата на Европейския съюз и да прави вноски в неговия бюджет две години, след като напусне блока през..

публикувано на 23.09.17 в 12:05