Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва „Празникът на киното в Рим”

Кристоф Валц на червения килим в Рим
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Рим започва международния  кинофестивал „Празник на киното в Рим”, който продължава до 5-и ноември.  Дванайсетото  издание на римския кинофестивал по традиция ще се проведе в сградата „Аудиториум Парк на музиката” на италиански архитект Ренцо Пиано. Пътят, който води към нея и по който, ще дефилират кинозвезди и режисьори, ще бъде постлан червен килим с огромни размери - цели 1300 кв. метра.

Старт на празника ще даде американския филм на режисьора Скот Купър  "Hostiles", който ни връща към далечната 1892 година и темата за  съдбата на коренното население на Америка. Филмът е от официалната селекция на фестивала, която включва  общо 39  игрални, документални, телевизионни и анимационни ленти от 31 страни. 
Спортът и музиката също присъстват с  документалните творби за Боб Дилън, Мария Калас и Енцо Ферари („Ферари - един безсмъртен мит”), както и игралния филм на Янус Метц  „Борг/Макенроу”, който представя състезателната кариера и преживявания на големите тенисисти. И този път публиката ще избере най-добрия филм. 

 „Празникът на киното в Рим” включва и много разнообразни културни инициативи, а общият му бюджет е от три милиона и половина евро.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14