Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искам, 28 октомври: Буковски

Родният дом на Буковски в Андернах.
Снимка: bg.wikipedia.org

• 75-ото издание на „Искам“ е посветено на един изключителен писател и бунтар, който остана в 75-ата си година завинаги. Думата на деня е Буковски.
Буковски – живеещият от другата страна на Американската мечта. Буковски – любовникът на много жени и на една пишеща машина, на която подреди думичките на нежната си и дива, но разплакваща поезия, на анекдотичните си къси разкази, посветени на това, което е преживял – бедност, затъпяващ физически труд, разяждащи махмурлуци, пияни жени, вмирисани арести, депресия и борба срещу системата.
Петър Стойнов от Софийския дискусионен форум е гост в студиото, поводът – предстоящите проекти на платформата.
• Сред събитията на деня в „Бележки върху календара“ са основаването на два университета: първото висше учебно заведение в Новия свят – университетът „Свети Тома Аквински“ в днешната Доминиканска република и първият колеж в онова, което ще се превърне в САЩ – Харвард. Поздравяваме и рожденици – бащата на тежката френска кулинария Огюст Ескофие; изключителният руски поет и драматург Велимир Хлебников; загадъчният ирландски художник и илюстратор Франсис Бейкън.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Второ издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков"

На 24 октомври се навършват 92 години от рождението на писателя Йордан Радичков. Произведенията му са преведени на 37 езика и са издадени в 50 страни по света. Номиниран е 2 пъти за Нобеловата награда за литература.  Радичков е удостоен с много отличия в България и по света. Лауреат е на престижната международна италианска награда „Гринцане кавур“..

публикувано на 24.10.21 в 09:20

Какво е нормално – "Между зверове и ангели"

„Какво е нормално“ е сътрудничество от три части между галерия „Радиатор“, Ню Йорк, и галерия „Структура“, София. Провежда се онлайн чрез създаване на уникална кураторска платформа за обмен на идеи, представена в поредица от изложби с куратори Наоми Лев, Борис Костадинов и Грегъри Волк.   „Какво е нормално“ e опит за преразглеждане на популярните в..

публикувано на 24.10.21 в 09:00
Колаж: Ангелина Грозева

Отвъд голямата вселена на полската фантастика

Тази година се честват 100 години от рождението на гениалния полски фантаст, хуманист, сатирик, философ и експериментатор Станислав Лем. Произведенията на Лем засягат различни философски теми: размишления върху технологиите, естеството на интелекта, пречките в общуването и взаимното разбиране, безнадеждността в ограниченията на човешката природа и..

публикувано на 24.10.21 в 08:55

Елена Алексиева прекъсна самсара

Символично е заглавието на новия сборник с разкази на Елена Алексиева „Прекъсването на самсара“. Той се нарежда в чудесната поредица на нейните книги с разкази, започнали ударно с „Читателска група 31“, както и след много силния ѝ роман „Свети вълк“. Има обаче и нещо ново, което надгражда писането на авторката, при това по ненатраплив и дори незабележим..

публикувано на 23.10.21 в 16:15

„Далеч от времето“, близо до любовта

Любовта на мъж и жена е накарала времето да спре. Но дългата изолация от часовника на живота не спира проблемите помежду им, а ги излага на повърхността. За това с няколко думи разказва филмът „Далеч от времето“, който вече може да бъде гледан в платформата за българско късометражно кино NO BLINK. С изразните средства на седмото изкуство обаче..

публикувано на 23.10.21 в 11:02