Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организират дарителска кампания за набиране на средства за изграждане на паметник на Дико Илиев

Дико Илиев
Снимка: festival-dikoiliev.com

Фондация "Дико Илиев“ организира дарителска кампания за набиране на средства за изграждане на паметник на композитора в Борисовата градина в София. Той е авторът на известното "Дунавско хоро" и създател на музикалния жанр хоро за духов оркестър.

С решение на Столичния общински съвет в Борисовата градина е определено място за паметник на Дико Илиев.

Основателят на фондацията Цветан Цеков е осигурил необходимите документи за изграждането му. Създаден е и Граждански комитет.

Изтъкнатият композитор е роден в луковитското село Карлуково. Създател е на нов музикален жанр – хоро за духов оркестър.

Дико Илиев е композирал 52 хорà и 22 марша, както и много валсове, танга, румби, китки и рапсодии за духов и симфоничен оркестър.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14