Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама души ще бъдат съдени във Великобритания за планиран терористичен акт срещу Тереза Мей

| обновено на 06.12.17 в 11:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания двама души са били арестувани по обвинения в заговор за покушение срещу премиера Тереза Мей. Днес те ще се явят в съда, за да им бъдат предявени обвинения в тероризъм.

20-годишният Наимур Закария Рахман от Северен Лондон е обвинен в планове да взриви металната защитна порта към "Даунинг стрийт", след което в така създалата се суматоха да нападне премиера с нож. Другият арестуван, 21-годишният Мохамед Акиб Имран от Бирмингам, е обвинен в подготовка на покушението. Двамата са били арестувани на 28 ноември.

Снощи министърът на вътрешните работи Амбър Ръд обяви в парламента, че атентатът в "Манчестър Арина", при който загинаха 22 души, е можел да бъде предотвратен. Това става след публикуването на обстоен доклад за състоянието на сигурността, от който става ясно, че нападателят Салман Абеди е бил в полезрението на силите за сигурност. Директорът на МИ-5 Андрю Паркър информира Тереза Мей и правителството, че от март месец насам са били разкрити и осуетени девет терористични заговора на радикалните ислямисти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Тереза Мей

Тереза Мей е подложена на натиск да се споразумее с юнионистите за статута на ирландската граница

Британският премиер  Тереза Мей се отказа от договорена сделка с Брюксел, която можеше да доведе до започване на търговските преговори, след като срещна яростната съпротива на Демократичната юнионистка партия по въпроса за ирландската граница след Брекзит...

публикувано на 05.12.17 в 11:22
Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер

Британският премиер Тереза Мей се среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер

Британският премиер Тереза Мей днес ще има важна среща в Брюксел с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер , от чийто изход до голяма степен ще зависи дали ще бъде дадена "зелена светлина" за началото на търговските преговори в рамките на..

публикувано на 04.12.17 в 05:09
Тереза Мей

Тереза Мей също е на посещение в Саудитска Арабия

В Саудатска Арабия пристигна и британският премиер Тереза Мей . Тя вече се срещна с крал Салман и престолонаследника Мохамед бин Салман . Мей е в Саудитска Арабия след изненадващата ѝ визита вчера в Ирак. Британският премиер ще настоява да бъдат..

публикувано на 30.11.17 в 07:30
Тереза Мей

Собственици на пъбове забраниха на Тереза Мей да ги посещава

Английските общини са натрупали огромни печалби в размер на 819 милиона паунда от такси за паркинг и глоби за паркиране през финансовата 2016-2017 година. Междувременно съкращенията на числеността на полицията и орязването на бюджета накара собствениците на..

публикувано на 27.11.17 в 10:55