Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за диригента Моисей Златин

Отбелязваме 135- годишнината от рождението на руския диригент Мойсей Златин, който в продължение на много години работи за професионалното израстване и утвърждаване  на българския оперен театър.

Мойсей Маркович Златин е роден на 10 декември 1882 година в Екатеринослав. Завършва Московската консерватория като пианист в класа на Софронов, учи при Скрябин, Танеев и Иполитов-Иванов и се дипломира и като диригент. Известно време преподава в оперния клас на Консерваторията, после постъпва в частната опера на Зимин, като изминава за няколко години целия път на оперен диригент - от корепетитор, помощник-диригент, хормайстор. Гастролира в много руски градове. Първото му идване в България е през 1920 година, още преди „Оперната дружба“ да бъде одържавена. На 10 септември той дебютира с операта „Евгений Онегин“ и остава като главен диригент за един сезон. Следващите му назначения в Софийската опера са през сезоните 1922-1924, няколко месеца през 1929 и сезоните между 1932-1936 г. В тези периоди той поставя за първи път у нас музикално и дирижира повече от 20 опери - от руската класика: “Княз Игор“, “Борис Годунов", “Хованщина“, “Садко“, "Снежанка", “Царска годеница“, както и “Риголето“, “Самсон и Далила“, “Хугеноти“, “Ромео и Жулиета“, “Севилският бръснар“, "Лоенгрин“. Освен като главен диригент на Софийската опера,  Златин е и един от създателите на Българската народна филхармония и пръв неин диригент. Той създава традициите в изпълнението на руския класически репертоар. В годините след напускането на България Златин дирижира руски оперни трупи и гастролира с тях в Лондон, Париж, САЩ. Умира през 1953 г. на 71 години.

За Мойсей Златин  и неговия принос към българската култура говори големият наш диригент Асен Найденов, а записът е съхранен в Златния фонд на БНР.
Чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14