Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

95 години от рождението на първата жена диригент в България Радосвета Бояджиева

Радосвета Бояджиева - първата жена диригент у нас

Имаме повод да си припомним първата жена диригент в България - Радосвета Бояджиева. По-възрастните слушатели ще си я спомнят на пулта на Софийската опера, където тя бе неотменно в продължение на 23 години, ще си спомнят колко много спектакли сме гледали под нейно ръководство: "Травиата“, “Аида“, “Трубадур“, “Кармен“, “Мадам Бътерфлай“, “Дама Пика“, “Евгений Онегин“ и още и още - спектакли, които ръководеше с много вдъхновение и устрем, и винаги наизуст. Тя е гостувала и на извънстоличните оперни театри, на Софийската филхармония, нейното изкуство бе познато в Белгия, Полша, Германия, Италия, Румъния, в бившите СССР и Чехословакия.

Радосвета Бояджиева е родена точно преди 95 години - на 10 януари 1923 г. във Враца, в семействота на видния адвокат Анто Бояджиев. Децата в семейството са пет и всички се занимават с музика, даже сформират семеен хор. През 1932 Бояджиеви се преместват в София. Радосвета се научава сама да свири на китара, а когато в дома им се появява пиано, тя отделя цялото си време на този инструмент. Първи нейни учители в музиката са пианистката Недялка Чернаева и нейният съпруг - прочутият български цигулар Васил Чернаев. Бояджиева  постъпва в в Теоретичния отдел на Музикалната академия - учи при Панчо Владигеров, Марин Големинов, Людмила Прокопова и Ана Тодорова. Ученичка по пиано на Андрей Стоянов, още в младежките си години тя показва необикновенна работоспособност и постоянство, свири по 16 часа на ден. Брат й Петър Бояджиев се изявява като изключително надарен цигулар и започва концертните си прояви още 7-годишен, а Радосвета му акомпанира на пиано. Все повече се интересува от диригентското изкуство, изучава партитури и на абсолвентския си изпит дирижира увертюрата към операта „Дон Жуан" от Моцарт. На 31 март 1946 г. е първият й самостоятелен концерт като диригент. За този концерт и за последвалите събития в живота й разказва самата Радосвета Бояджиева в запис, съхранен в Златния фонд на БНР.

Това и още подробности от биографията на видната наша диригентка чуйте в звуковия файл, в рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14