Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голямата награда „Сирак Скитник“ получиха музикалните редактори на БНР

БНР Новини
6
Снимка: Ани Петрова

Музикалните редактори на Българското национално радио спечелиха голямата награда „Сирак Скитник“. Те получиха приза на тържествен концерт в Първо студио на Националното радио.
Музикалните редактори бяха отличени за проявен висок професионализъм, отстояване на обществения престиж на БНР при безпрецедентния натиск в началото на 2017 година по време на кризата с „Музикаутор“.

СнимкаТази награда е за принос – преди всичко към достойнството на БНР. Тя е знак на уважение към едно необикновено усилие, обусловено от отдаденост, професионализъм и сериозен талант. Голямата награда е и признание за качествата и уменията на тези великолепни радиопрофесионалисти, които не позволиха Българското национално радио да загуби своя глас и своето име, каза председателят на Обществения съвет на БНР Райна Константинова, която връчи голямата награда „Сирак Скитник“ на музикалните екипи на БНР за цялостен принос към програмите.

Наградата за радиожурналистика спечели Пламен Коцев, автор и водещ на серията от предавания „Видин безпътният - кръстопът“ в Радио Видин.
Едно от най-важните изисквания за добра радиожурналистика е умението да се открият и откроят същностните проблеми на обществения и социален живот, да се поставят въпроси и да се търсят решения. Общественото радио – не само в България, е силно и живо именно защото има способността да вибрира с проблемите и тревогите на хората, да говори ясно и силно за тях, заяви програмният директор на БНР Мартин Минков, който връчи наградата за радиожурналистика на водещия в една от най-младите радиостанции в БНР – РРС Видин.

Новият сайт archives.bnr.bg, който предлага достъп до Архивния фонд на БНР, получи отличието за радиопроект. Александър Велев връчи наградата на директора на Архивния фонд Антон Митов с думите: Архивът на Българското национално радио е звуковата памет на България за събитията и времето. За неговото събиране, съхраняване и обработка имат заслуга всички радиопоколения от 1935 година до наши дни. За кратък период екипът разработи лого, визия, структура на сайта и оттогава БНР предлага отворен достъп до част от този архив чрез уеб базирана система от данни.

Със „Златен глас“ беше отличен новинаря Николай Петров.

Детският радиохор с диригент Венеция Караманова взе почетно участие в церемонията.
Специален гост на събитието беше председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Годишните награди „Сирак Скитник“ са учредени през 2001 г. Те носят името на първия директор на Радио София. Нейни носители са били легенди като Вили Казасян, Георги Минчев, Валери Петров, Христо Недялков и Тома Спространов. Победителите се избират от членовете на Обществения съвет на БНР с тайно гласуване. Наградата „Златен глас“ е учредена от Кеворк Кеворкян в памет на съпругата му Надежда Дженева, дългогодишен журналист в БНР.

Снимки в галерията: Ани Петрова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Йосиф Аврамов

Доц. Йосиф Аврамов – оптимизъм пред прага на еврозоната

Дали трябва обществото да се страхува за доходите и спестяванията си пред прага на еврозоната ? За правилната подготовка и предстоящите важни процеси в областта на финансите говори доц. Йосиф Аврамов в рубриката "Денят делово" на предаването "Нашият ден". За финансистът и преподавател в Нов български университет навлизането на страната в..

публикувано на 18.01.24 в 14:01

платена публикация
Три съвета при избор на дамска пижама

Комфортна дамска пижама, чисто спално бельо и уханието на пухкава възглавница. Това е мечтата на всяка дама след края на дълъг работен ден. За да имаме усещането за уют и удобство, то е важно да изберем правилната дамска пижама. Изборът може да бъде наистина труден, предвид цялото разнообразие на пазара. Освен това дамите имат своите вкусове и..

публикувано на 06.12.23 в 14:39

За 40-и път БНР с "Искри" – националния конкурс за детско литературно творчество

И тази година Националният конкурс за детско литературно творчество "Искри 2023" предизвика интереса на много от пишещите български деца в страната и по света. В Българското национално радио получихме около 300 произведения, изпълнени с разнообразни теми и невероятни герои. Церемонията по награждаването на отличените деца може да..

публикувано на 18.06.23 в 09:00

БНР организира за втора поредна година кампанията "Българските посланици на културата"

За втора поредна година Българското национално радио организира кампанията "Българските посланици на културата". Целта и е да бъдат отличени изтъкнати български писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци и композитори, представители на танцовото изкуство и други, които със своето творчество през 2022 година прекрачват..

публикувано на 24.11.22 в 17:11

In memoriam: Александър Спасов

На 48 години внезапно почина нашият колега Александър Филипов Спасов. Той беше дългогодишен звукорежисьор в отдел „Говорно-драматичен звукозапис“ към Дирекция „Техника“ на Българското национално радио. Ще запомним Сашо с неговата доброта, честност, всеотдайност и голям професионализъм. Изказваме съболезнования на семейството му. Опелото..

публикувано на 03.02.22 в 14:50