Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Милен Врабевски за българските твърдини в Албания, памет за Евлоги и Христо Георгиеви и горещи маршрути между Карибите, Испания и Дубай

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
3
Албанската група с д-р Милен Врабевски на есенния семинар 2017 година
Снимка: Фондация Българска памет

Помните ли вицовете за албанския реотан, на които се смеехме навремето? Днес немалко нашенци със съвсем различно мнение поемат към плажовете на Дуръс, но продължаваме да не подозираме как само с едно леко отклонение можем да попаднем в истинска твърдина на българщината. Неотдавна Албания призна официално българското малцинство, не без настойчивия натиск на фондация „Българска памет”. Нейният председател д-р Милен Врабевски вече 18 години организира семинари на деца от нашите диаспори, с неизменното присъствие на младежи и от Албания. Сред 200-те участници, които скоро ще се учат на дигитални умения, предприемачество и родолюбие отново има здрава албанска група с български корен.
Милен Врабевски разказа пред „Покана за пътуване“ къде можем да чуем архаичен и позабравен нашенски език, да хапнем старинни гозби, да се гордеем с издигнати от родни ръце крепости. На 18 април м.г. председателят на фондация „Българска памет” бе на посещение в градовете Билища и Корча, Албания. Целта бе да се запознае с представители на българската общност и да проведе разговори за бъдещи съвместни инициативи между местни организации и фондацията. По време на гостуването си той се среща и с ученици от паралелките за изучаване на български език „Св.Св. Кирил и Методий“.
Църквата в най-българското село Връбник. Снимка: Фондация Българска памет
В рамките на своето посещение в град Билища, д-р Врабевски провежда разговор и с кмета на града г-н Бледион Налбати, който изразява желание за по-нататъшно сътрудничество за общи инициативи с фондация „Български памет” и подчертава добрите отношения между българи и албанци на територията на общината. 
В областния град Корча, д-р Врабевски посещава Дружеството за българо-албанско приятелство и разговаря с представители на българската общност. Той осигурява средства за дейността на организацията и поема ангажимент за бъдещи съвместни дейности. На срещите в Билища и Корча присъстват също председателят на Дружеството за албанско-българско приятелство Димитри Никола, зам.председателят Ервис Талюри и секретарят Яни Никола.
При втората визита на д-р Врабевски при българите в Билища и Корча присъства Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017 г.) и председател на фондация „Решения за бъдещето“ и евродепутатът д-р Андрей Ковачев, който активно работи в ЕП за признаване на нашето малцинство в Албания.
На срещата с директора на училище „Дритъро Аголи“ в гр. Билища, както и с ученици и учители, председателят на фондация „Българска памет” прави дарение за създаването на кабинет за изучаване на чужди езици.
Според Уикипедия в българските кътчета на Албания живеят между 70 и 120 хиляди души, които не са забравили нашенския си корен. Фондация „Българска памет” просто продължава традициите на позабравените родолюбци, които са дарявали „на ползу роду”.

Църквата в село Връбник. Снимка: Фондация Българска памет

В рубриката си Теодор Борисов и Светослав Марков „50 места от българската история отвъд България” не се отдалечават от Дунава с разказа си за братята Евлоги и Христо Георгиеви, които днес биха нарекли с чуждицата меценати, а те са си спомоществуватели и дарители. На тях дължим сградата на Софийския университет.
Дубай е мечтана дестинация за всяка средностатистическа кифла. Флорина Иванова, обаче, отиде там да отразява като репортер световно авиошоу, но посети и българското училище. И едва намери време да надникне в един-едничък мол. Водещата на „Спорно за спорта” по телевизия Би Ай Ти се качи на всякакви летателни средства, но не стигна до върха на Бурж Халифа.
Ако кроите планове за неповторим Свети Валентин, Грети Гарсия ще ви поведе по един романтичен маршрут, където през февруари можете да берете портокали от дърветата, без да напускате Стария континент. И да попиете малко история и култура в добавка.
Нейната идея за незабравим и … вкусен Свети Валентин минава през Толедо, Гранада, Ере де ла Фронтера, Севиля и Кадис. А при дъхавото испанско вино, защо да не отбележите и Трифон Зарезан?
Ако внезапно ви е осенила идеята за Карибски круиз, вече можете да разчитате само на оферти „в последната минута” или направо да ангажирате каюта за догодина.  За някои от маршрутите рейсовете спират в края на март, защото после започват бурите.
Чарът на приключението, наречено круиз, е в това, че през нощта плавате и всеки ден сте на различен остров. Авантюрата на Борис Ангелов, обаче започва с…разочарованието му от дупките в центъра на Париж.
Но после се понася към Гваделупа и островите А, В, С както наричат Аруба Бонайре и Кюрасао (защото на латиница последният се пише със С).
Втората част от плаването на Борис Ангелов из екзотичния карибски рай ще чуете в следващото издание на „Покана за пътуване“.
Напомням ви да пътешествате и с публикациите на страницата ни във Фейсбук
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нобеловите награди за медицина, химия и физика

За разлика от повечето награди и отличия в областта на киното, литературата или шоу бизнеса, които предизвикват реакции и спорове сред широката публика, Нобеловите награди в научните категории минават под радара на общественото внимание, макар че достиженията на учените имат огромно значение за развитието на познанието. Наградите се присъждат за..

публикувано на 17.10.21 в 10:15

Джаз музикантът Боби Вълчев: В Дубай няма канализация

Джаз изпълнителят Боби Вълчев живее от години в Дубай и отдавна подминава без смайване архитектурните чудесии, по които ахка обикновеният турист. Боби Вълчев е един от известните музиканти в емирствата. След като завършва Музикалката академия в София с две специалности – джаз пиано и композиция, той става асистент на Милчо Левиев в майсторския му клас и..

публикувано на 16.10.21 в 09:35

Реторичният заряд на личните имена

Христофор Митиленски е византийски професионален светски поет, живял в началото на ХI век. Ползвал се е с високо социално положение заради ерудицията и поетичното си майсторство. Сред творбите му дори съществува, макар и частично запазен, стихотворен „репортаж“ за конни надбягвания, чрез който той предава вълнуващото събитие на приятели и други почитатели..

публикувано на 15.10.21 в 08:25

ХХI Международна научна конференция Строителство и архитектура

Строителство на публични сгради и нови болници в пандемична и постпандемична среда, архитектурно наследство, безопасност и сигурност в строителството, устойчиво строителство и екологична сигурност – тези и още много други теми ще бъдат представени на международната конференция на висшето строително училище „Любен Каравелов“, София. То е..

публикувано на 14.10.21 в 15:55

Грузия – на цар Тамара и пещерния ѝ дворец

Днес ще ви разкажа за Грузия. Моята Грузия. Такава каквато я видях, почувствах и обикнах. Различната Грузия, онази, в която не танцуват виртуозите от ансамбъл "Сухишвили", а дребни като шепа монахини правят вино и пеят ектении с ангелски гласове. Където в лозята зреят древни сортове, а високо в планината жените баят на сиренето, точно както..

публикувано на 14.10.21 в 12:05