Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Богдана Гюзелева-Вулпе - първата жена композитор у нас

Богдана Гюзелева-Вулпе
140-годишнината от рождението на забележителната българка Богдана Гюзелева-Вулпе е повод да си спомним за една от основателките на българския оперен театър, певица - участничка в първите постановки на театъра, и най-важното - първата българска жена композитор. Огромен е приносът й към развитието на българското професионално музикално изкуство.

Богдана Гюзелева-Вулпе е родена на 5 февруари 1878 г. във Велико Търново, в семейството на видния възрожденец и обществен деец Иван Гюзелев. Завършва Дрезденската консерватория, като за вокалната й подготовка се грижи проф. Зиферт. През 1903 г. се омъжва за бесарабския българин Иван Вулпе - известен млад певец, и двамата заминават за Иркутск, където преподават в Имперското музикално училище и пеят в местната опера. Когато в България започва полемика за създаване на български оперен театър, двамата се завръщат в родината и се включват в борбата, а когато Оперната дружба е вече създадена, те участват в първите постановки.

Богдана Гюзелева е на сцената с разнообразен репертоар - от лиричните сопранови партии като Графинята от „Сватбата на Фигаро“, Неда от „Палячо“ (първата цялостна постановка на оперна творба в Оперната Дружба през 1909 г.), до Кармен от едноименната опера. Участва в премиерите на оперите, написани от български композитори, като „Борислав“ от маестро Атанасов, “Тахир беговица“ от Хаджигеоргиев, “Сиромахкиня“от Манолов и др.

В същото време Богдана Гюзелева  усилено композира - сама пише либретата на оперите и оперетите си, има дарба на поетеса. Учи композиция при чешкия музикант Йозеф Швертнер. На 30 март 1915 г. е премиерата на операта й „Психея“ по романа на Купър. Постановката е на солистите на Оперната дружба, като тя пее главната роля, а дирижира маестро Атанасов, режсьор - Драгомир Казаков, танците поставя Пешо Радоев. През 1917 г. в театър „Одеон“ е поставена първата й оперета “Съюзници“. Общо създава три опери: освен "Психея", “Ферандо“ по поемата на Лермонтов „Испанци“ и “Пародия“, поставена в Измир. Оперетите също са три - след „Съюзници“ композира „Махараджа“ и „Любов“. За солисти хор и оркестър Гюзелева е написала Симфонична картина по народни мотиви, песни по стихове на Хайне, правила е много обработки на български, френски и хърватски народни песни. За съжаление никоя от тези творби днес не се изпълнява.

През 1917 г. Богдана Гюзелева-Вулпе заминава за Виена и Берлин, а после се установява в Измир, Турция. Завръща се в България през 1928 г. Напълно забравена, тя живее в мизерия. Умира на 19 май 1932 г., на 54 години.

Рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14