Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Тристан и Изолда“ под палката на Саймън Ратл – спектакъл на Метрополитън опера, Ню Йорк

БНР Новини
Сър Саймън Ратл
Снимка: metopera.org

В съботната вечер предлагаме спектакъл на Метрополитън опера – Ню Йорк, предоставен на програма „Христо Ботев“ от Европейския съюз за радио и телевизия. Записът на операта „Тристан и Изолда“ от Рихард Вагнер е от 8 октомври 2016, но бе включен в предложенията на Еврорадио миналата пролет, а най-голям интерес за меломаните представлява диригентът, защото това е втората изява на знаменития сър Саймън Ратл със съставите на Метрополитън опера въобще! Неговият дебют в най-престижния американски оперен театър е бил в края на 2010 с премиера на „Пелеас и Мелизанда“. През есента на 2016 всички в Мет са били повече от щастливи да го видят отново – най-вече оркестърът на театъра. Тогава Ратл е информирал колегите си, че подготвяйки постановката е ползвал бележките, записките, щрихите и темповите обозначения на самия Густав Малер, оставени върху партитурата на „Тристан“. Но не от времето, когато Малер е дирижирал „Тристан и Изолда“ в Метрополитън в края на 1908 година. Партитурата, ползвана от Саймън Ратл е тази, с която Малер е работил над новата постановка на „Тристан“ във Виена през 1903. Ратл я е получил, когато през 2009 година е дирижирал Вагнеровия шедьовър във Виенската държавна опера. В едно интервю диригентът гордо споделя, че прочутата Нина Стемме – изпълнителката на Изолда, дошла при него след една от репетициите и казала: Никога не съм успявала да постигна толкова много цветове и отсенки в тази партия, без да съм покрита от оркестъра. И тогава Ратл си казал: Благодаря, Густав. За музиката на Вагнеровия шедьовър диригентът обикновено използва определението „наркотична“, а за някои фрагменти и „Шуберт на стероиди“.

Нина Стемме (Изолда) и Стюарт Скелтън (Тристан). Снимка: Ken Howard / Metropolitan Opera
Освен рядката възможност да чуете Саймън Ратл начело на съставите на Метрополитън опера, този спектакъл предлага звезден състав солисти, начело с двама от водещите Вагнерови певци на съвременната сцена – споменатата вече прекрасна шведка Нина Стемме и австралийския тенор Стюарт Скелтън. И двамата са възнаградени с възторжени овации от нюйоркската публика. Всички знаят, че Нина Стемме е най-знаменитата Изолда днес, с повече от 100 спектакъла на операта, а за Стюарт Скелтън Тристан е поредната много успешна Вагнерова роля, представена за първи път неотдавна в Германия отново под палката на Саймън Ратл. Техни партньори в този спектакъл са прочутият бас Рене Папе в ролята на крал Марке, както и двама руски певци с много успешни кариери в последните години, особено във Вагнеров репертоар: Екатерина Губанова като Брангена и Евгений Никитин – Курвенал. Нийл Купър, Алекс Ричардсън, Дейвид Кроуфорд и Тони Стивънсън се представят по-малките партии, хормайстор е Доналд Палъмбо, концертмайстор – Дейвид Чан.
Един от водещите американски музикални критици – Антъни Томазини, публикува отзив за премиерата на „Тристан“ в Мет на 27 септември 2016 в Ню Йорк Таймс, където на Саймън Ратл е отделено специално внимание: Изпълнението на г-н Ратл на монументалната Вагнерова партитура впечатляващо балансира чистота и богатство, хладнокръвие и интензивност, интелигентност и стремителност... Г-н Ратл придаде необикновена прозрачност на контрапунктичните линии, които непрестанно се преплитат в музиката... При г-н Ратл не можем да говорим за високопарна емоционална страст. По-скоро за проницателност и страстно увлечение...

Съдържание на операта „Тристан и Изолда“

събота, 17 февруари, от 20 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30