Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майстори на изобразителното изкуство стават част от образователна инициатива с добавена културна стойност

автор: Андрей Даниел


Четирима от най-известните съвременни български художници и скулптори стават част от иновативна образователна инициатива с добавена културна стойност - това са професорите Андрей Даниел, Емил Попов, Николай Майсторов и Вихрони Попнеделев.


Майсторите на изобразителното изкуство ще проведат срещи-дискусии със студенти и ученици от гимназиите за изящни и приложни изкуства в рамките на няколко изложби в София, Варна и Кюстендил. Събитията ще се провеждат на територия, запазена за изкуството -  в музеи и галерии. 


Организатор е фондация „Въпреки“, която прави и едноименния сайт за култура и изкуство, като проектът се осъществява в партньорство със Столичната община.

Четиримата професори и младите автори ще покажат творбите си и ще дискутират изкуството. Връзката между поколенията е в основата на този проект:

Какво иска да изгради в своите ученици един преподавател? Какво ученикът приема или отхвърля от своя ментор? Ако се еманципира, какво остава в неговото творчество от обучението? До къде трябва да е провокацията за изграждане на собствен стил и позиция?  Това са само част от въпросите, на които ще се търси отговор, обяснява Зелма Алмалех, журналист и изпълнителен директор на фондация "Въпреки".



Повече за инициативата ще научите от звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14