Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честват 90 години от рождението на композитора Александър Танев в Хасково

2018 година ще бъде изпъстрена със събития в чест на 90-годишнината на видния български композитор, а първото от тях е на 21 март в Хасково - Симфоничният оркестър, дирижиран от Цанислав Петков, ще изсвири Концерт за струнен оркестър, след което ще посрещне дъщерята на проф. Александър Танев - пианистката Борислава Танева, която ще изпълни негови клавирни творби.

Преди концерта, във фоайето на Хасковския театър ще бъде открита ретроспективна изложба със снимки и материали от архива на уважавания композитор и педагог. След музикалните изпълнения публиката ще види и кратък документален филм, в който за проф. Танев разказват негови колеги, ученици и приятели.


Въпреки че е роден в Будапеща, проф. Александър Танев винаги е приемал именно Хасково като свой роден град, в който е израснал, а наследството на българските творци от миналото не бива да бъде изоставено на забравата, сподели в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" дъщерята на композитора.

Интервюто с проф. Борислава Танева чуйте в звуковия файл, в който звучи и част от негова творба - Сонатина за пиано от 1957 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14