Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Валентина Георгиева: В периода 6 - 10 юни в Балчик ще бъде и слънчево, и много вдъхновяващо

Валентина Георгиева
Снимка: личен архив

От 6 до 10 юни тази година в Балчик ще се проведе VIII Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“. Гостоприемните домакини от едноименния смесен хор с диригент Валентина Георгиева ще посрещнат 19 хорови състава от 11 европейски държави, а специален акцент в това издание ще бъде отбелязването на 90-годишнината от рождението на именития български композитор Александър Танев.
„Ние се опитваме с всяка година да правим неща, които наистина да провокират изпълнителите. Тази година изданието ще посветим на Александър Танев – един от най-значимите български хорови композитори, творил и в други жанрове. Аз лично съм свързана с този автор - с удоволствие и с „Черноморски звуци“, и преди като дете, съм изпълнявала негови произведения, така че всичко ще се завърти, включително и ателиетата, около личността му. Концертът, само с музика на Александър Танев, ще бъде на 8 юни и вече четири български състава са потвърдили своето участие.“
Това съобщи за слушателите на CantateJubilate д-р Валентина Георгиева - артистичен директор на фестивала и председател на Сдружение „Музикален свят - Балчик“. С много любов, професионализъм и отдаденост тя успява да реализира със съмишленици амбициозните си идеи за изграждането на иновативен, ежегодно различен фестивал, чиято главна идея е да гради мостове между култури и нации, да създава приятелства. От началото през 2011 година досега, форумът е събрал повече от 4600 певци от 117 хорови състава от 21 държави на Европа и Азия. В първите 7 издания са се провели 17 хорови работилници за съвременна музика и български фолклор, в които певци, говорещи на различни езици, които никога не са се срещали, музицират заедно, обменят идеи, енергия, опит. Международният хоров фестивал „Черноморски звуци“ е привлекателно място за дискусии и творчески срещи на композитори, диригенти и изпълнители; провокира раждането на нови творби и издаването на сборници с хорова литература.
„Всички са добре дошли, на всички ще им бъде обърнато нужното внимание, ще бъдат посрещнати. Знаете, че ние работим в изключително добро сътрудничество с всички партньорски организации и творчески съюзи, така, че всички гости, участници, приятели или такива, които просто са изкушени в началото на юни да видят брега на морето, са добре дошли.“
Поканата е от диригента Валентина Георгиева, която със своите предани хористи от „Черноморски звуци“ и подкрепата на Община Балчик правят фестивала да изглежда все по-хубав. Музикалните изкушения чудесно се вписват на фона на красивия белокаменен пейзаж, уханието на рози и летящите над морските вълни огнени балони.
Още за програмата на VIII Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ и журито ще чуете в звуковия файл.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вера Немирова поставя „Дон Карлос“ в Дрезден

Тази вечер (22 октомври) във великолепната „Земпер“ опера в Дрезден ще се състои премиерата на операта „Дон Карлос“ на Верди. За първи път след пандемичните забрани театърът, който има 2000 места, ще може да посрещне 800 зрители. Режисьор на спектакъла е Вера Немирова, която само преди две седмици постави операта „Кармен“ в Нюрнберг, а веднага след..

публикувано на 22.10.21 в 11:20

Гергана Несторова: не обичам да се състезавам, но обичам сцената

В късната петъчна вечер на 22 октомври в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с Гергана Несторова. Творческият ѝ път като музикант започва от местната школа в родния и град Несебър. Продължава образованието си в Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров” – Бургас в класа по пиано на Юлия Ненова, а..

публикувано на 22.10.21 в 10:55
Здравко Лазаров

Директно от зала „България“: Радиосимфониците възпяват морето с музика от Менделсон, Елгар, Блох и Бридж

Ако това лято не сте се наситили на морето и копнеете за още един досег с него, можете да го сторите с помощта на музиката! В петък вечер (22 октомври) Радиосимфониците ви предлагат специален поглед към морската шир, осъществен с помощта на композитори от 19-и и 20-и век. Ще прозвучат увертюрата „Спокойно море и щастливо плаване“ на Феликс..

публикувано на 22.10.21 в 09:05
Брад Мелдау

Пловдив джаз фест 2021

Днес „Джаз клуб“ отваря врати (на 21 октомври от 23 часа) с пиеса, наречена „Илюзия“. (Не на „ФСБ“, но пак е хубава). И не е илюзия, че нейните изпълнители са свързани с българската сцена: пианистът Чик Кърия остана очарован от нашата публика при концертите си в България; също и Джон Патитучи с неговия „пеещ“ контрабас. Третият музикант, с феноменално..

публикувано на 21.10.21 в 09:25
Пламен Цветанов

Пламен Цветанов: И пианото си има собствен характер

За него пианото е като човека – има свой характер. Преоткрива тази свойственост на пианото още от малък, когато започва да танцува с пръсти по белите клавиши и да реди доминото на своя музикален вкус. Първоначално по нотите на класиката, а по-късно по своите собствени, които сам композира. Така любим му става класическият композитор – Йохан Себастиан..

публикувано на 19.10.21 в 12:25