Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна "Походът на книгите" в 68 библиотеки в цялата страна

| обновено на 02.04.18 в 14:21

Започна Националната кампания за насърчаване на детския интерес към четенето "Походът на книгите". Тази година тя ще обхване 68 библиотеки в България с 600 събития. Акцентът за 2018-а е върху ранното четене – до 6 години. Началото беше поставено в Детския отдел на Столичната библиотека. Вал Стоева от фондация "Детски книги" обясни, че е важно родителите да четат на децата си вкъщи, тъй като възрастта от 0 до 3 години е изключително важна за развитието на детето. Велизара Добрева от Асоциация "Българска книга" допълни:

"Крайната цел в насърчаването на детското четене е да превърнем децата в индивиди, които четат за удоволствие. Четящият човек е всъщност мислещият, знаещият, можещият човек. Четящият човек е изключително трудоспособен на своето работно място и затова смятаме, че бизнесът трябва да го осъзнае и да вкара своята енергия и средства в тази кампания".  

В Кюстендил домакин на Маратона на четенето е Детският отдел на библиотеката "Емануил Попдимитров".  Първите гости на отдела бяха децата от детска градина "Славейче" и групи "Мечо Пух" и "Калинка". Те проявиха искрено любопитство и интерес към любими и по-нови заглавия. Какво ще предложи маратонът в следващите дни, обяви уредникът Галя Стоименова

"Предвиждаме една забавна игра – "Приказната къщичка". Освен това подаръци, пътуващи книжки, специални грамоти. И тази, и следващата седмица ще продължи с маратон на четенето на децата от детските градини, защото учениците са във ваканция, а когато вече те се върнат от ваканция след Великден, започваме с тях".

За шестте си издания досега "Походът на книгите" е достигнал до повече от 10 000 деца в цялата страна. Кампанията се организира от Асоциация "Българска книга" в партньорство с МОН. В рамките на кампанията в 68 библиотеки в страната ще се проведе и 16-ото издание на Маратона на четенето. От 18-и до 22-ри април ще се състои и Международният детски литературен фестивал.

Столичната библиотека открива специално артателие в понеделник, където децата да могат да работят с известни български художници. Мобилната библиотека – библиобус започва своите обиколки в столицата от район Нови Искър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14