Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелският филмов фестивал „Епос“ кани Найо Тицин и български филм на 10-ото си издание

Снимка: bg.wikipedia.org

В Тел Авив се проведе 9-ото издание на филмовия фестивал „Епос” за документално кино, посветено на изкуството. Основателката и директор на форума Мики Ларон сподели в интервю за предаването за музикално-сценични изкуства "Каста дива":

“Има голям проблем в целия свят, както и при нас, в създаването на филми, хроникиращи изкуство. В момента,в който се отбележи, че нещо няма достатъчно рейтинг, се предполага, че не е интересно. Ние доказваме, че не е така. Рядко се прожектират такива филми по телевизията, а освен на специализирани фестивали, не могат да се видят и по кината. Има няколко фестивали като нашия, от които най-известният е „Фисо“от Канада. Тези фестивали се раждат, когато някои реши, че филмите за изкуството не са интересни. Амбицирахме се да покажем, че не е така. Дълги години работих в първи канал на телевизията и излъчвахме точно такива филми. След оттеглянето ми по телевизията и те изчезнаха. Не мисля, че този фестивал е тяхна замяна, заради ограничената публика. Жалко за телевизията!“

Какво бихте откроили в програмата тази година? „По принцип винаги са били застъпени основите видове изкуства, но тази година добавихме и дизайн. Това са филми за правене на облекла и дизайн на автомобили. Добавехме и „Епос–класик“ – филми с над 50 г. история както за изкуството, така и за други филми. Например си припомнихме филма „Шербургските чадъри“, носител на 4 златни палми и дебют на Катрин Деньов. Но го показахме в контекста на дизайна, по точно на облеклата на Ив Сен Лоран. Имахме и филм как е сниман филмът„Шербургските чадъри“. Прожектирахме и филм за петорката приятели Зубин Мета , Даниел Баренбойм, Цукерман, Перлман и Жаклин Дю Пре. Имахме за пръв път програма само за децата. Те видяха носителя на „Сезар“, мултипликационния филм-фантазия „Малкият принц“. След това ги поканихме да построят цял град от малки възглавнички. Така открихме кои от децата имат родители - останали малки принцове, и кои деца, за съжаление, имаха прекалено пораснали родители. Децата рисуваха и карти на града на техните мечти. Направихме и данс-селфи . На всеки, който искаше да танцува, му предоставихме истинска балетна зала , с паркет , подходящ за танци и със стойки за смартфона му. Всичко след това бе качено в мрежата.”

Кои са акцентите в музикалната програма? „Фестивалът се занимава с класическа музика и опера. Във филм показахме портрет на съвременния германски легендарен тенор Йонас Кауфман. Имахме филм за изгряващата звезда Теодор Конанцис – известен гръцки диригент, заснет как прави операта „Дон Жуан“ в Москва със своя оркестър. Също така филм за 11-годишната Алма Дойчер- вундеркинд, написала операта „Пепеляшка“, поставена във Виена. Тя свири на пиано от 2-годишна възраст, а на 4 композира. Имаше и филм посветен на жените –диригентки на оркестри. Разказваха как тяхната работа се гледа под лупа, но и как все повече те заемат мястото на диригентският пулт. Имахме филм за мъже ,които танцуват на палци и с балетни пачки и цялата трудност на това. Този филм е и весел, и леко циничен и разказва колко им е трудно да танцуват като балерините. Както и балерините на възраст 30-40 г. вече да не могат да танцуват и им се налага да бъдат учители по танци на възрастни жени. Имаше и балет , направен не върху музика , а върху текстове на банкери, свързани с борсата и парите. В конкурсната програма, която е за израелски филми, (те имат много сериозни проблеми с финансирането , но въпреки това успяват), показахме филми на студенти по изкуствата. След един такъв експериментален филм за училище по модерен балет, на сцената се качиха самите му ученици и танцуваха на живо. Това бяха прекрасни етюди, част от които са филмирани, а други видяхме на живо.”

При вас дебютира филмът на българина Найо Тицин за съпругата му Александрина Пендачанска. Вече трета година той прави в София фестивал, подобен на Вашия. „Поздравявам българския фестивал „Master of Art“ . Пожелавам им успех, да е интересно на организаторите и да имат много зрители! Ще се радваме, ако догодина на нашата 10-годишнина отново видим български филми! Каним Найо Тицин да ни гостува.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14