Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Дупница обяви обществена поръчка за реставрацията на "Ески Джамия" - паметник на културата

Снимка: Кирил Фалин, БНР

Община Дупница обяви обществена поръчка за реставрация на "Ески Джамия", която e архитектурен паметник. Общата прогнозна стойност на ремонта е малко под 100 хил. лева. Обектът е в лошо състояние, с напукана фасада и с течове от покрива.

Ремонтът предвижда цялостна подмяна на покривния пакет - предвидено е минимум 40% поставяне на нови керемиди, нова подложка, измазване с хидрофобен хоросан. В началото на процеса по реставрация лицензирана фирма ще извърши демонтажните работи по покрива и  фасадата.

Архитектурният образ на сградата няма да се променя. Финансирането е от бюджета на Общината. Джамията, известна и като тюрмето, се ползва и като изложбена зала, често там се организират културни и музикални прояви.

Години наред Община Дупница, както и десетки други общини от страната, води съдебни дела по собствеността на имота срещу мюсюлманското вероизповедание.

Дупничани организираха и жива верига край джамията, няколко митинга с категоричното настояване, че този имот е общински и трябва да остане такъв със статут на паметник на културата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14