Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебати в пленарната зала по отчета на СЕМ за 2017 г. и свободата на словото

| обновено на 10.05.18 в 11:09
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие отчета на Съвета за електронни медии за 2017 г. със 85 гласа от 161 гласували. Дебатът в зала бе посветен на свободата на словото у нас. Управляващи и опозиция  поискаха законодателният орган да вземе мерки, за да гарантира и свободата, и отговорностите на медиите. Антон Кутев от БСП обобщи какви трябва да бъдат те:

"Общественото съдържание на медиите, начинът на регламентация, начинът на стимулиране на това съдържание от държавата и от обществото. На следващо място идва въпросът вече за финансирането на медиите".

Тома Биков от ГЕРБ допълни:

"Факт е, че има нужда от регламентиране на съдържанието. Действително това е въпрос, който е много деликатен. Мен ако питате, трябва да бъде решен с относителен политически консенсус, за да няма обвинения пък, че регламентирането на съдържанието е цензура".

По време на дискусиите от БСП се възмутиха, че темата не е поставена в доклада на регулаторния орган. Александър Симов обобщи:

"Можем да си обясним защо свободното слово е в това състояние и защо дебат по тази тема реално няма. При така дадения отчет, започва остро да възниква въпросът: „Има ли смисъл и необходимо ли е да функционира СЕМ?“. Подобно нещо може да направи всеки статистик".

Съпартийката му Нона Йотова постави въпроса за проблемите в БНР по повод протестите на музикантите от оркестрите на Националното радио и Радио България миналата година. Тома Биков от ГЕРБ отговори така:

"Докладът е такъв, какъвто е. Да, може би той не е най-интересното четиво, което можем да си подарим. СЕМ е съвет за електронни медии. Той, първо, отговаря само за електронните медии и то за телевизиите. В телевизиите, в държавните медии, в БНТ и в БНР едва ли някой ще си изкриви душата да каже, няма свобода на словото. По отношение на управлението, ако някъде правителството е най-остро критикувано, това е БНР. Слушайте БНР. Аз го слушам редовно и ги поздравявам за тази политика".


Председателят на парламентарната ковмисия по култура и медии Вежди Рашидов попита от трибуната
"И аз самият съм много обезпокоен, особено за обществените медии. Външните финансирания на една обществена медия са много опасни, защото пари не се раздават, защото сте ми симпатични. Пари се дават за нещо! Човек, който взима външни пари, вече има ангажимент! Това прави зависими някои медии. Трябва да спасим обществените медии от зависимост!".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.