Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва гастролът на Софийската опера и балет в Болшой театър

| обновено на 12.05.18 в 13:01
Снимка: Васко Михайлов
Дългоочакваният гастрол на Софийската опера и балет в Болшой театър започва днес и ще продължи до 23 май.

За начало е избрана операта на Любомир Пипков „Янините девет братя“, която ще бъде представена тази вечер на новата сцена на Болшой театър. Утре московската публика ще може да види там и балета „Корсар“ на Адолф Адам. Генералният директор на Болшой театър Владимир Урин приветства българските си гости с думите:

"Утре откриваме гастролите на новата сцена, а след това и на историческата сцена на Болшой театър. Искам да пожелая на нашите скъпи колеги и приятели успех и да спечелят любовта на московските зрители. Добре дошли!"

Директорът на Софийската опра и балет Пламен Карталов отговори:

"Вярвам, че ще оправдаем доверието и гостоприемството на Болшой театър Софийската опера да бъде наистина един достоен гост."

Представянето на Вагнеровата тетралогия „Пръстенът на Нибелунга“ започва с пролога „Рейнско злато“ на 18 май на историческата сцена на Болшой театър. На 19 следва „Валкирия“, а на 21 и 23 съответно - „Зигфрид“ и „Залезът на Боговете“. Интересът към тетралогията е много голям, защото в момента Вагнер не присъства в репертоара на нито един от московските оперни театри.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ангел Григоров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14