Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Досиетата: как да ги прочетем, как да ги преодолеем

БНР Новини
Екатерина Бончева и Стефан Тафров
Снимка: БГНЕС

Темата за досиетата непрекъснато стои в полезрението на общественото внимание. Вярно, на приливи и отливи, но като перманентно присъствие, от което обществото – колкото и да се прави, че сякаш не го засяга, всъщност е непрестанно облъчвано. Проблемът в това облъчване е, че то по-скоро разяжда социалното здраве, отколкото да го пречиства. В известен смисъл това е като натрапчив вирус, който няма-няма и възбуди шарката. Само че – поне доколкото е известно от изказванията на специалисти, експерти, историци, интелектуалци, общественици, политици и политолози, психолози и социолози – идеята е не темата да отравя обществената кръв, а да я оздрави. Тъкмо тази е причината предаването „Премълчаната история” да сложи в центъра си в поредица от три предавания през месец май – 2, 16 и 30, посветени на бившата Държавна сигурност: да се погледне към досиетата не през куриозния и някак обиден факт, че този бил сътрудник, че друг бил сътрудник, а да се види как тя въздейства днес върху нашите мисли, чувства, постъпки, действия. Намерението е да се погледне отвъд конкретния известен – обявяването на една или друга значима обществена фигура за сътрудник на бившата Държавна сигурност, и да се разкрие доколко това влияе върху нейния авторитет, върху мястото ѝ в съзнанието на публиката. Разкриването на досието „Сабина” – Юлия Кръстева като информатор на службите дава добър повод за подобно виждане, тъй като в един момент се оказва, че имената, които биват съобщавани, сякаш прикриват с големината на своя престиж хората, осъществявали натиска, за да се съгласят последните да сътрудничат. Недостатъците на закона обаче правят така, че всички тези хора минават под един знаменател, не се отчита доколко са „топили” свои приятели и познати, или по-скоро са симулирали дейност от немай къде. Не са малко казусите, които осветяват тези пропуски и тъкмо в тези пукнатини ще бъдат съсредоточени посветените на темата предавания. В третото поред издание на „Премълчаната история” с тема досиетата на Държавна сигурност наши гости ще бъдат Стефан Тафров и Екатерина Бончева, член на Комисията по разкриване на досиетата на Държавна сигурност.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Илза Пъжева

Защо определени биологично активни вещества са токсични за човешкия организъм?

Илза Пъжева е професор в Института по биофизика и биомедицинско инженерство към Българската академия на науките, където ръководи секция "QSAR и молекулно моделиране " . Тя е доктор на биологическите науки и член-кореспондент на БАН. Била е стипендиант на германската фондация " Александър фон Хумболт " и председател на Хумболтовия съюз в..

публикувано на 02.05.24 в 17:00

Международен договор в защита на Световния океан очаква ратификация от страните членки на ЕС

В края на април Европейският парламент прие Международния договор на ООН за защита на океаните. Споразумението по Конвенцията на Организацията на обединените нации по морско право относно опазването и устойчивото използване на морското биологично разнообразие на районите извън националната юрисдикция е известно като  Споразумение за BBNJ   и беше..

публикувано на 02.05.24 в 09:36

Борис Шивачев – писателят, пътешественикът, испанистът, социалният мислител

В българската култура има имена за широката публика почти неизвестни, но за развитието ѝ – безценни. Такъв е Борис Шивачев (1902-1932), рано отишлият си от света (ненавършил 29 години) забележителен българин: бил в Аржентина, запознал се и дълбоко проникнал там в испаноезичната култура и литература, неуморен техен пропагандатор и популяризатор..

публикувано на 01.05.24 в 18:05

Държавата за децата – добър 3.59

Няма нищо по-ценно за едно семейство от децата. Би трябвало и за държавата да е така. Ако сега, уважаеми читатели/слушатели, ви попитам –  Така ли е , едва ли положителните отговори ще преобладават. Защото действията и политиките на държавата ни, които трябва да осигурят нормална среда за отглеждане и възпитание на децата ни, категорично не са..

публикувано на 30.04.24 в 17:17

Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката

В Националния политехнически музей гостува документалната изложба "Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката", посветена на основоположника на българската метеорология, климатология и сеизмология на нивото на европейската наука. Тя е подготвена от екипа на Исторически музей - Стрелча, с директорката на музея Леда Петкова. Експозицията може да бъде..

публикувано на 30.04.24 в 15:40