Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу рестарта на АЕЦ "Белене" се проведе пред парламента

| обновено на 06.06.18 в 11:50
2
Снимка: БГНЕС


Протест срещу рестарта на АЕЦ "Белене" се проведе пред Народното събрание. Демонстрацията беше организирана от новосформираната дясна формация "Демократична България", а поводът е планираното за тази седмица разглеждане на предложението за отмяна на мораториума за строежа на централата

Сравнително многоброен беше протестът. Събраха се близо 300 души, които скандираха "Оставка". Недоволните отправиха три искания: Да се изостави окончателно идеята за строеж на АЕЦ "Белене", а площадката да се превърне в икономическа зона, да бъде потърсена отговорност на виновниците за поръчването на оборудванет, както и то да бъде продадено или да се използва от АЕЦ "Козлодуй".

Лидерът на ДСБ и съпредседател на коалиция "Демократична България" Атанас Атанасов, който е един от организаторите на протеста, каза:

"Този проект е икономически неизгоден, екологично опасен и искат да го строят, ако изобщо ще го строят, на площадката, която е сеизмично опасна. Ние сме тук, защото Борисов излъга десните избиратели. Защото в предизборната програма на ГЕРБ не беше записано, че ще възобновяват строежа на "Белене". Ако го бяха записали, днеска той нямаше да е премиер и нямаше ГЕРБ да е на власт, защото тези десни гласове, които се заблудиха, че той е алтернатива на БСП и го подкрепиха, нямаше да гласуват за него".

Според Христо Иванов, лидер на "Да, България", проектът е икономически нецелесъобразен, с голям екологически риск и ще доведе до зависимост от Русия:

"Всички възможни елементи на този проект се оказаха лъжа и продължат да се оказват лъжа. Оформя се Големият троен шлем на Борисов, който не може да не прикрива неговата Тройна коалиция съответно".

Недоволен гражданин обясни:

"Те видяха, че кражбата на КТБ мина, няколко милиарда изчезнаха, кой знае каква съпротива в обществото ни нямаше и защо да не опитат сега и с проекта "Белене". Над 3 милиарда са изчезнали, защо да не продължават да изчезват милиарди".

Движението по булевард "Цар Освободител" не беше затруднено. Колите преминаваха свободно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

Свързани новини

Мартин Димитров: "Белене" няма да бъде построена, но има опасност още милиарди да бъдат похарчени

Днес пред Народното събрание се организира протест срещу рестарта на АЕЦ "Белене". Демонстрацията е организирана от новата дясна формация "Демократична България", а поводът е планираното за тази седмица разглеждане на предложението за отмяна..

публикувано на 06.06.18 в 08:30

Богомил Манчев: Първи блок на АЕЦ "Белене" може да заработи през 2027 година

Модернизацията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ и проектът АЕЦ „Белене“ ще са основните теми на международната конференция, организирана от Българския атомен форум – БУЛАТОМ. Тази година сред над 300-те участниците са и представители на..

публикувано на 06.06.18 в 08:09