Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП поиска от управляващите да решат финансовото състояние на БДЖ

Снимка: БГНЕС

БСП поиска от управляващите да решат финансовото състояние на БДЖ. Депутатът Георги Свиленски предупреди, че дружеството е заплашено от унищожение след като вчера е изтекъл срокът, в който е трябвало да се разплати с облигационерите: 

"От днес сградата на "Иван Вазов" може да бъде продадена и изпълнителният директор на БДЖ  да работи отвън на тротоара поради простата причина, че няма да има офис, откъдето да управлява. Освен всичко това 1200 вагона също са запорирани и те всеки един момент също могат да бъдат продадени. Затова алармираме още веднъж, министърът на транспорта да влезе в преговори с министъра на финансите и да уредят финансовото състояние на БДЖ, защото и сградата, и вагоните са вече под пряка заплаха".

В най-скоро време въпросът ще бъде решен, увери министърът на транспорта Ивайло Московски: 

"С кредиторите водим преговори повече от една седмица с цел намаляване на наказателните лихви. Такова споразумение може би към днешна дата ще бъде факт, просто уточняваме какъв ще бъде размера на наказателните лихви, които ще бъдат намалени. Имам и уговорка и с министъра на финансите, сумата да бъде предоставена като безлихвен заем от държавния бюджет, така че няма да има нито продажни активи, нито на вагони, нито на сградата на БДЖ".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.