Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български деца на една сцена с музикантите от Кралския Концертгебау оркестър в събота

Историческо събитие предстои на 30 юни в зала 1 на НДК в София: Първо гостуване на българска сцена на един от елитните световни оркестри - Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам с диригент Даниеле Гати. Концертът е част от турнето, осъществено в три поредни години, в столиците на всичките 28 страни членки на Европейския съюз.

Концертмайстор на състава вече 18 години е българинът Веско Ешкенази, който ще има честта и удоволствието да бъде солист в събота вечер. Ще прозвучат Концерт за цигулка и оркестър в ми минор от Феликс Менделсон-Бартолди и Симфония №7 от Лудвиг ван Бетовен.

Начало на вечерта ще постави изпълнението на увертюрата към операта на Моцарт "Дон Жуан", в която, рамо до рамо с холандците ще свирят и 22-ма млади музиканти от Филхармония "Пионер" към Националния дворец на децата в София.

Филхармония

"Проектът на Концертгебау оркестър включва свирене с един младежки оркестър от всяка страна, която те посещават. Много съм щастлив, че в България те са избрали това да бъде Филхармония "Пионер" и се готвим усилено, за да се представим наистина максимално добре. Все пак това е един от най-добрите оркестри в света и аз мисля, че това е невероятна възможност за всеки млад музикант, който може да се докосне до такова ниво на изпълнителството, на емоционалност, на свирене." - сподели в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" диригентът Любомир Денев-младши, ръководител на Филхармония "Пионер".

Един от бладите българи, които ще участват в програмата Side By Side на Кралския Концертгебау оркестър в София е Борис Будинов, който ще застане на тимпаните в увертюрата на Моцарт, при това, по предложение на Любомир Денев-младши и след одобрение от мениджмънта на Концертгебау, той единствен няма да бъде съпровождан от представител на холандския състав.

Чуйте интервютата с диригента Любомир Денев-младши и перкусиониста Борис Будинов в звуковите файлове.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Веско Ешкенази по време на репетиция с маестро Даниеле Гати

Цигуларят Веско Ешкенази: Гостуването на Кралския Концертгебау оркестър в София е историческо събитие

Едно от най-важните музикални събития за този сезон ще се състои на 30 юни в зала 1 на Националния дворец на културата в София - за първи път българската публика ще се срещне с прочутия Кралски Концертгебау оркестър - Амстердам в целия му блясък...

обновено на 15.03.18 в 12:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три..

публикувано на 14.11.13 в 11:14