Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ораторията "Меланхолична красота" от Георги Андреев с европейска премиера в София

Четвъртото издание на музикалния фестивал „Песни на живота“ ще бъде открито с европейска премиера на ораторията „Меланхолична красота“ от Георги Андреев по текст на Скот Керънс. Събитието е част от многобройните мащабни проекти на продуцентската компания „Варна Интернешънъл“ и отбелязва 75-ата годишнина от спасяването на 49 000 български евреи по време на Холокоста.

На 5 юли в столичната зала „България“ и на 7 юли в Летния театър в Стария град на Пловдив от 19 часа, ще се съберат над 200 изпълнители от Софийската филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ и Детския филхармоничен хор с диригент Славил Димитров, солисти от Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ с главен диригент Георги Андреев, както и гостуващите хорове Voices Rising and Vocal Point от Консерваторията за млади артисти от Средния Запад в Чикаго, САЩ; еврейският камерен хор Lachan от Торонто и Holly Blossom Temple Choir и Temple Singers от Канада. Солисти ще бъдат Деси Добрева, Боян Василев, Петър Петров, Осман Мусаоолу и  Иван Ангелов. Творбата ще дирижира американецът Хенри Лек, който ръководи и премиерните изпълнения в САЩ преди седем години.

Мащабната оратория „Меланхолична красота“ от Георги Андреев прозвучава за първи път на Втория фестивал „Песни на живота“ през 2011 г. в САЩ - изпълненията са в Кенеди център - Вашингтон, „Ейвъри Фишър хол“ в Линкълн център - Ню Йорк и Уанг Тиътър в Градския център за изпълнителско изкуство в Бостън, с а отзивите в пресата са блестящи.


Чуйте в звуковия файл интервю с композитора Георги Андреев за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", в което той разказва спомени за първите изпълнения на ораторията му.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14