Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Хофманови разкази“ на Офенбах за първи път на сцената на Националната опера в Амстердам

БНР Новини
6
Снимка: Baus

За някои може да е изненада, но през юни лебедовата песен на Жак Офенбах – романтичната фантазия „Хофманови разкази“, е била поставена за първи път в историята на Националната опера в Амстердам. Кореспондентът на „Неделен следобед“ в Белгия – Милен Венков, споделя впечатленията си от спектакъла, игран на 24 юни:
„Младият немски режисьор Тобиас Кратцер е осъвременил интригата на операта... Декорът и костюмите са на Райнер Зелмайер, а осветлението – на Бернд Пуркрабек. В пролога се намираме в наше време в модерния апартамент на Хофман – съвременен поет или просто човек на изкуството. Около голямото легло виждаме пиано, множество снимки на Стела, на пода се търкалят празни бутилки от вино. В стаята влизат най-близките приятели на Хофман... Започва бурен купон, смъркат се и наркотици. Опиянен от алкохола и дрогата, Хофман започва първия си разказ; тогава се открива и целият масивен декор, представляващ напречен разрез на жилищна сграда, която запълва изцяло във височина и ширина голямата сцена на Музикалния театър. Апартаментът на Хофман е осветен от ярка бяла светлина и остава винаги в центъра, докато разказите протичат в съседните помещения, които са свързани помежду си. Музата на поета не приема образа на млад студент, а остава жена през целия спектакъл. Докато Хофман участва в по-голямата част от разказите, Музата остава винаги в апартамента“.
Сред солистичния състав на постановката Милен Венков откроява талантливата арменка Нина Минасян в ролята на Олимпия, забележителната албанка със завидна кариера Ермонела Яхо като Антония и пищната вокално и сценично англичанка Кристин Райс като Жулиета. В главната роля на Хофман американският тенор Джон Озборн е демонстрирал сигурна техника и вокална издръжливост, а небезизвестният уругвайски бас-баритон Ервин Шрот (бивш съпруг на Анна Нетребко) е оставил отлични впечатления с ярките образи на четиримата злодеи, които е изпълнил за първи път в кариерата си. Хорът на Националната опера в Амстердам и Ротердамската филхармония, дирижирани от Карло Рици, са били отлично синхронизирани, въпреки изключително сложния декор. „Певците често трябваше да пеят, разделени от стени и дори през различни етажи“ – казва нашият коресподент. В тази връзка диригентът Карло Рици е споделил: „Всички стаи на декора имат отделна акустика. От оркестрината аз не винаги виждам какво се случва във всяко помещение. Но все пак такива предизвикателства са неизменна част от нашата професия“.
Подробности за постановката можете да научите от звуковия файл с кореспонденцията на Милен Венков.

Снимки в галерията: Baus
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дидона и Еней" от Пърсел в запис от Роял Албърт Хол

По случай Европейския ден на ранната музика, който от 2013 г. се отбелязва на 21 март, в предаването "Музика хисторика" представяме запис на операта "Дидона и Еней" от Хенри Пърсел, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. Постановката е от фестивала Би Би Си Промс в Лондон и в главните роли влизат мецосопраното Алис Кут – Дидона,..

публикувано на 21.03.23 в 08:40

70 години от откриването на Пловдивската опера

Пловдивската опера е един от водещите български театри. Този сезон тя отбелязва 70 години от създаването си. През 1953 г., шест години след формирането на Държавен симфоничен оркестър в града , на 20 март излиза постановлението за създаване на Държавен оперен театър в Пловдив . Прави се конкурс за солисти, певци и оркестранти. За..

публикувано на 20.03.23 в 11:20

"Евгений Онегин" в Брюксел – изчистен сценичен подход и великолепна музикална реализация

Кралският театър "Ла Моне" представи "Евгений Онегин" в поредица от 11 спектакъла през февруари. Начело на постановъчния екип бе Лоран Пейи, известен най-вече с постиженията си в по-лекия и комичен оперен жанр. Френският режисьор е познат на брюкселката публика с постановките на "Пепеляшка" на Масне, "Златното петле" на Римски-Корсаков и "Дон..

публикувано на 19.03.23 в 12:10

Триптихът на Пучини в нова сценична реализация

Последната голяма творба на Джакомо Пучини "Триптихът" намира свой нов прочит на миналогодишното издание на Залцбургския фестивал. "Разпънати между рая и ада и една безкрайна ситуация на чакане, която постоянно обещава изход – чистилището – трите едноактни пиеси изобразяват различни аспекти на съществуването, индивидуални съдби от един свят, който..

публикувано на 18.03.23 в 08:05

Детският радиохор кани пролетта с концерт

На 17 март от 19 часа в зала "България"  Детският хор на Българското национално радио с главен диригент Венеция Караманова ще изнесе традиционния си  Пролетен концерт . "Стараем се в пролетните концерти винаги да има традиция. Произведения, които се пеят от десетилетия в хора и нови пиеси, които са нашият музикален подарък." Това казва в..

публикувано на 17.03.23 в 11:25