Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Хофманови разкази“ на Офенбах за първи път на сцената на Националната опера в Амстердам

БНР Новини
6
Снимка: Baus

За някои може да е изненада, но през юни лебедовата песен на Жак Офенбах – романтичната фантазия „Хофманови разкази“, е била поставена за първи път в историята на Националната опера в Амстердам. Кореспондентът на „Неделен следобед“ в Белгия – Милен Венков, споделя впечатленията си от спектакъла, игран на 24 юни:
„Младият немски режисьор Тобиас Кратцер е осъвременил интригата на операта... Декорът и костюмите са на Райнер Зелмайер, а осветлението – на Бернд Пуркрабек. В пролога се намираме в наше време в модерния апартамент на Хофман – съвременен поет или просто човек на изкуството. Около голямото легло виждаме пиано, множество снимки на Стела, на пода се търкалят празни бутилки от вино. В стаята влизат най-близките приятели на Хофман... Започва бурен купон, смъркат се и наркотици. Опиянен от алкохола и дрогата, Хофман започва първия си разказ; тогава се открива и целият масивен декор, представляващ напречен разрез на жилищна сграда, която запълва изцяло във височина и ширина голямата сцена на Музикалния театър. Апартаментът на Хофман е осветен от ярка бяла светлина и остава винаги в центъра, докато разказите протичат в съседните помещения, които са свързани помежду си. Музата на поета не приема образа на млад студент, а остава жена през целия спектакъл. Докато Хофман участва в по-голямата част от разказите, Музата остава винаги в апартамента“.
Сред солистичния състав на постановката Милен Венков откроява талантливата арменка Нина Минасян в ролята на Олимпия, забележителната албанка със завидна кариера Ермонела Яхо като Антония и пищната вокално и сценично англичанка Кристин Райс като Жулиета. В главната роля на Хофман американският тенор Джон Озборн е демонстрирал сигурна техника и вокална издръжливост, а небезизвестният уругвайски бас-баритон Ервин Шрот (бивш съпруг на Анна Нетребко) е оставил отлични впечатления с ярките образи на четиримата злодеи, които е изпълнил за първи път в кариерата си. Хорът на Националната опера в Амстердам и Ротердамската филхармония, дирижирани от Карло Рици, са били отлично синхронизирани, въпреки изключително сложния декор. „Певците често трябваше да пеят, разделени от стени и дори през различни етажи“ – казва нашият коресподент. В тази връзка диригентът Карло Рици е споделил: „Всички стаи на декора имат отделна акустика. От оркестрината аз не винаги виждам какво се случва във всяко помещение. Но все пак такива предизвикателства са неизменна част от нашата професия“.
Подробности за постановката можете да научите от звуковия файл с кореспонденцията на Милен Венков.





Снимки в галерията: Baus


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05