Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неотъпкана пътека" води камерни музиканти и меломани в Ковачевица

„Неотъпкана пътека” е наречен новият фестивал за камерна класическа музика, чието първо издание ще се състои от 3 до 6 август 2018 г. Концертите ще бъдат в читалище “Светлина” в село Ковачевица и в Дома на културата в град Гоце Делчев.


Фестивалът ще събере класически музиканти от България и чужбина с многогодишен опит и международна кариера. Следвайки традициите на известни европейски и американски фестивали, организаторите имат за цел да представят вдъхновяващи творби на камерната класическа музика сред великолепната природа, древна история и традиции на Западните Родопи.


Идеята е на пианистката Лора Чекорватова и нейния съпруг - цигуларя Георги Вълчев, които от дълги години живеят и работят в Ню Йорк. Те са поканили още цигуларя Никола Таков, оперната певица Мариана Карпатова, артистичното семейство от Тексас Вангел Тангъров, кларинет, и Екатерина Тангърова, пиано, както и Веселин Тодоров, виола, и Христо Танев, виолончело.

Програмата на четирите концерта (три в с. Ковачевица и един в гр. Гоце Делчев) е разнообразна стилово и предполага представянето на различни камерни ансамбли. Повечето от произведенията са избрани заради участието на кларинета. Присъства, разбира се, и музика от български автори.

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" пианистката Лора Чекоратова и цигуларят Никола Таков разказаха за идеята да се направи фестивал за камерна музика в Западните Родопи. Чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14