Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Юлия Ценова - That is the Question

Юлия Ценова (1948-2010)

30 юли е рождената дата на Юлия Ценова и през 2018-а тя трябваше да навърши 70 години. През 2008 г. с авторски концерт тя отпразнува 60-ата си годишнина и шеговито в неин стил обясняваше на публиката, че вече е на 2 по 30, а през пролетта на 2010 г. напусна този свят. „Отиде в светлината“ – така бе озаглавена една от статиите в нейна памет тогава, а тя самата приживе носеше, излъчваше и жаждаше, както би казала, светлината, която одухотворява, издига човешкото същество над повседневното битие.
Беше една от много малкото дами в музикалното ни творчество, макар, че самата едва ли би харесала такова определение. Но имаше способността да съчетава високия си интелект, бързата и силна мисъл с крехка, женска чувствителност, поривистия си стил с лекотата и финеса. Вероятно прикриваше своята уязвимост и непоносимост към натрапени норми и правила с някакъв свой избран образ на непокорно, своенравно, независимо създание. Тя беше част от едно силно, мъжко поколение български композитори, родени в края на 40-те, като всеки се стараеше да докаже правото си да се нарече съвременен творец и да покаже с творбите си усвоената композиционна техника, споделяна с целия музикален авангард. Юлия Ценова бе посетила също курс в Дармщад – Меката на съвременната музика, но нейните усилия и музикални инстинкти не я водеха към това непременно да експериментира и да търси изява в необичайни изразни средства и зададена модерна естетика. Тя наистина създаваше модерни произведения, но те бяха такива, защото изразяваха нея самата като модерен човек, като личност с независим дух, който търси необременен корените си в миналото и може да се „заиграе“ непретенциозно с всяко нещо. Многозначността и същевременно непознаваемата изострена тайнственост на механизмите на съществуването ни като пътешественици през времето и простанството сякаш бяха по-важното, отколкото собствената й творческа еволюция.
Заглавия като Musika solitudinis (Музика на самотата) Liebe, Zeit, Tod (Любов, Време, Смърт) Curriculum Vitae, (по стихове на Ингеборг Бахман), That is the Question (по стихове на Николай Майсторов) на творби, които Юлия Ценова написа в последните си 20 години, водят натам. Заедно с не малко други от същия период те са като жива диаграма на нейните спонтанни, надигащи се емоционални реакции, вътрешни жестове на приемане и отхвърляне, на потребността й да бъде до дъно вярна на себе си.

Вторник, 31 юли, от 19.20 часа


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йонас Кауфман ролята на Радамес

„Аида“ със Сондра Радвановски и Йонас Кауфман от Париж

150-годишнината от първата премиера на операта „Аида“ от Верди трябваше да бъде увенчана с продукция на Парижката опера с Йонас Кауфман, Сондра Радвановски и Елина Гаранча (за първи път в ролята на Амнерис). Това трябваше да е и гвоздеят на сезон 2020/2021 година в Европа, според намеренията на новото ръководство на операта. Covid ситуацията обаче..

публикувано на 27.11.21 в 09:15
Сцена от 4 дейстие, 2 картина от операта „Аида“ на Джузепе Верди, в Palais Garnier, Париж, 1880 г.

„Аида” от Джузепе Верди, опера в четири действия

Либрето: Антонио Гисланцони Премиера: 24 декември 1871 година в Кайро Действащи лица: • Фараонът на Египет (бас) • Амнерис – негова дъщеря (мецосопрано) • Аида – етиопска принцеса, робиня (сопрано) • Радамес – египетски военачалник (тенор) • Рамфис – върховен жрец (бас) • Амонасро – цар на Етиопия (баритон) Действието се развива в Мемфис..

публикувано на 26.11.21 в 09:25
Гиорги Гигашвили

Диригентът Георги Димитров и пианистът Гиорги Гигашвили водят радиосимфониците от Моцарт към Шуберт

Изискана австрийска програма предлага този петък на своите почитатели Симфоничният оркестър на Българското национално радио. Под диригентството на Георги Димитров, срещите с когото винаги са празник не само за публиката, но и за самите музиканти от радиооркестъра, ще прозвучат Концерт за пиано и оркестър №20 в ре минор, KV 466 от Волфганг Амадеус..

публикувано на 25.11.21 в 10:07

„Нека пеят народите“ на 60

В предаването имаме удоволствието за проследим запис от църквата „Св. Петър“ в Лондон от 5 ноември тази година, а събитието е повече от тържествено – 60 години от първия Международен хоров радиоконкурс „Нека пеят народите”, организиран от Европейския съюз по радиоразпръскване. Първото издание се състои в Лондон през 1961г., домакин и създател е радио..

публикувано на 22.11.21 в 08:55
Цветелина Василева в ролята на Дездемона, „Отело“, Ковънт Гардън

Честит рожден ден на Цветелина Василева

Цветелина Василева – този слънчев, топъл и великолепно овладян глас сигурно ще познае всеки ценител на операта. Над 30 години тя представя своето изкуство на сцените по света и у нас. През лятото Старозагорската опера отбеляза този юбилей с гала спектакъл на операта „Тоска“ на Джакомо Пучини на Античния форум „Августа Траяна“. Партньор ѝ беше..

публикувано на 20.11.21 в 08:35