Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският хор "Детска китка" спечели златен медал на виенския Хоров фестивал на мира

Хор "Детска китка" - Пловдив с диригент Яна Делирадева
Снимка: архив

Деветият международен хоров фестивал на мира се проведе в австрийската столица Виена от 26 до 29 юли 2018 г. Целта на форума е да събира на едно място младежи от цял свят, които да представят своите страни и да обменят идеи и музикални постижения със своите връстници. Мотото на фестивала е „Да запеем заедно за по-добро бъдеще“.

Фестивалът дава възможност за работа в хорови работилници, за участия в концерти и в конкурсна програма, в която тази година са се представили 21 от общо 41 хорови състава от 10 страни.


Артистичен директор на Хоровия фестивал на мира във Виена е Гералд Вирд - уважаван хоров деятел, президент и артистичен директор на прочутия Хор на виенските момчета.

Участие в IX международен хоров фестивал на мира взе и хор "Детска китка" от Пловдив. Под диригентството на Яна Делирадева и с клавирен съпровод на Николета Енева българските момичета спечелиха златен медал в конкурса и участваха в заключителния концерт, който се състоя в Златната зала на Музикферайн - един от музикалните храмове на Европа.

Интересни подробности за участието на българския хор в международния форум разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" диригентката Яна Делирадева. Тя сподели, че Гералд Вирт е поздравил хора за представянето му в конкурса и е проявил особен интерес към българската песен "Кукери" от Филип Павлов. Чуйте интервюто в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14