Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Летящите холандци" Лукас и Артур Юсен

Артур и Лукас Юсен
Снимка: Marco Borggreve

На 18 август за 37-и пореден път ще се състои най-престижното събитие на открито в Холандия - уникалният концерт от серията Prinsengracht. И изпълнителите, и публиката са на платформи и лодки в един от големите канали на Амстердам.

През годините оттук са минали някои от най-известните класически музиканти на световната сцена, включително и българската оперна прима Веселина Кацарова. Този път са поканени Лукас и Артур Юсен - млади пианисти, които се представят и като солисти, и като клавирно дуо. Любимци са на публиката в Холандия от деца - дори и на кралското семейство.

Братя Юсен започват обучението си по пиано в родния си град Хилверсум. Получават първите си награди като солисти. През 2005 г. ги забелязва Мария Жоао Пиреш - братята заминават да учат при прочутата пианистка в Португалия и Бразилия за период от една година. През 2011 г. Лукас и Артур са удостоени с престижната награда за млади таланти на Концертгебау. Младите виртуози са свирили с почти всички големи симфонични оркестри в Холандия, както и със световнопризнати състави на различните континенти. Миналата година за тях беше поръчан специално Двоен концерт на българската композиторка Добринка Табакова и заедно направиха турне в няколко европейски града, за да го изпълнят премиерно.

От 2010 година те са ексклузивни артисти на Deutsche Grammophon. Дебютният им албум с произведения на Бетовен получава платинен статус по продажби и е удостоен с награда на публиката Edison Klassiek. Вторият им албум с музика от Шуберт получава златен статус, а след него музикантите записват популярни френски композиции в проект, озаглавен "Игри". През 2015 г. излиза и четвъртият им албум, посветен на Моцарт, записан с Academy of St Martin in the Fields под диригенството на отишлия си по-късно сър Невил Маринър. Най-новото от братя Юсен на музикалния пазар е от 2017 и включва популярни произведения за две пиана от Сен-Санс и Пуленк, както и пиеса от турския пианист и композитор Фазъл Сай, посветена на тях.
"Под пръстите им две пиана звучат като един инструмент", пише за тях изданието Де Фолкскранк, а Де Телеграф твърди, че това са "Две души с един разум".


Впечатляваща е кариерата на "Летящите холандци", както ги наричат - в момента Лукас е на 25, а Артур скоро ще навърши 22. Специално за предаването "Алегро виваче" Артур Юсен разказа за подготовката им за престижното събитие, за успехите на дуото и приятелството между двамата братя, както и за работата им с българската композиторка Добринка Табакова по премиерното изпълнение на нейния Концерт за две пиана и оркестър Together Remember to Dance, посветен на Лукас и Артур Юсен.

Чуйте интервюто в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14