Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габрово отново събира именити камерни изпълнители от България и света

Габровски камерен оркестър

За 42-ри път през септември град Габрово се превръща в притегателен център за любителите на камерната класическа музика. Домакин на фестивала от 10 до 17 септември е Габровският камерен оркестър, а програмата е изготвена от неговия ръководител Иван Стоянов.

Традиционно в рамките на Дните на камерната музика в Габрово звучи много съвременна музика – не е изключение и това издание, в което публиката присъства още на откриването на 10 септември на премиерни за града изпълнения на пиеси от Гия Канчели и Пламен Джуров в концерт на гостуващия камерен ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров.

В рамките на осем дни изкушените ще се срещнат с ярки изпълнители, сред които пианистките Елена Дикова и Десислава Щерева, цигуларите Александру Гавриловичи (Румъния/Швейцария), Марта Танева и ученици от майсторския клас на проф. Минчо Минчев, виолончелистите Христо Танев и Стефан Хаджиев и др. Програмите са с определени насоки, като освен съвременни автори те включват френски и италиански шедьоври от четири века.

Акцент в афиша на фестивала в Габрово тази година са два юбилея – 90 години от рождението на композитора Александър Танев, която е повод за авторски концерт и изложба, и 50-годишнината на камерна капела "Полифония" с диригент Людмила Герова.

Подробности за гостите и програмата на фестивала Дни на камерната музика в Габрово разказа диригентът Иван Стоянов в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14