Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на романа "Поетът" на чешкия писател Мартин Райнер

Днес от 18 часа в Чешкия център е представянето на романа "Поетът" на чешкия писател Мартин Райнер, който е носител на най-престижната чешка награда „Магнезия Литера“ в категория „Книга на годината“. Подзаглавието на романа е „Иван Блатни“.

Снимка

Мартин Райнер, който гостува в предаването „Хоризонт до обед“, разказа защо Иван Блатни е вдъхновение за него:

„Иван Блатни е роден в същия град, в който и аз – Бърно, освен това и аз също пиша поезия. Блатни емигрира през 1948-а година и е един от забранените поети у нас. Когато вече бях на по-сериозна възраст, след като завърших гимназия, разбрах, че този бърненски поет живее някъде в психиатрична клиника в Англия. За мен беше предизвикателство да започна да вървя по пътя на неговия живот. Това беше нещо като криминален сюжет, да възстановя неговия живот“.

„Едно от най-ценните качества на тази книга е, че някак си успява да ни покаже как да се отнасяме към хората, които носят огромен талант, представители са на една нация и в същото време живеят в чужбина“, каза Красимир Проданов – преводач на романа. Той сравни Иван Блатни с Христо Явашев - Кристо.

„Защото това е човек, който е концентрирал у себе си огромна енергия. Той реално се отказва от живота си такъв – какъвто го разбират останалите хора, и създава един свой свят, за да може да се потопи изцяло в творческия си експеримент. И този творчески експеримент е успешен. Той се изразява в това – да станеш в 4 часа сутринта и да пишеш три часа гениална поезия върху тоалетна хартия, след което санитарите просто я изхвърлят, защото те дори не знаят, че този човек при тях е поет“.

Според Проданов „Поетът“ е книга „за цялото лудо 20-то столетие, чиято сянка тегне и върху нас“.

В звуковия файл можете да чуете интервю на Ирина Недева с Мартин Райнер и Красимир Проданов, превод на Михаела Кузманова. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14