Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Шампионката Йорданка Благоева живее в енергиен рай. Студент – по стъпките на Свети Иван Рилски

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
6
Йорданка Благоева в градината, където отглежда над 90 различни видове растения и билки.
Снимка: Десислава Веселинова

Помните ли онова стихотворение на Валери Петров „Ех, младостта е лесно нещо, когато си младеж“. Нищо подобно! Младостта е лесна във всяка възраст. А общуването с природата и пътешествията й действат като увеличително стъкло. А следващата ни гостенка със сигурност ще подейства ободряващо всекиму. И петимата й внуци я наричат екшън-баба. Тя неотдавна отпразнува 70-ата си годишнина и не спира да обикаля страната с документалния филм за живота й „Отвъд скока”. Йорданка Благоева е най-известната жителка на родното си село Горно Церовене, не само защото е единствената поставила световен рекорд, ами понеже не спира да го хвали. В сърцето си, обаче тя къта две села, а съпругът й Вальо е заврян зет и в двете.

Данчето отглежда своя лична райска градина в енергийно заредена зона. От нея оптимизмът струи, а любовта й към живота - заразява околните. Тя продължава да пътува по света, но общуването с растенията, земята и младите хора поддържа духа й свеж и ведър. Благоева разкрива тайната защо ако някога я арестуват, това ще е за кражба на цвете.

Предпочитаната от родолюбците рубрика „50 места от българската история отвъд България“ този път е за Желязната църква в Истанбул и нейната история.

Филмът за Желязната църква на Стилиян Иванов е предоставен специално за Покана за пътуване.


Квинтесенция на глобализацията! Кореспондентките на БНР в Израел Феня и Искра Декало съсипват пътуването си до Рим, заради американски пътеводител, купен в София. Изводът от неблагополучията им е, че ако човек иска да отметне всички забележителности не бива да се доверява само на един гид, ами да търси информация от няколко източника.

Вместо да отиде на нощен клуб с приятели, студентът по режисура в НАТФИЗ Любослав Неделчев хваща гората. Буквално. Избира да тръгне по стъпките на най-българския светец, отшелник, небесен закрилник и покровител на нашия народ Иван Рилски и… чудесата започват да се случват. Още в София превоз до Скрино, родното село на светеца, му предлага сина на Марин Карадимитров, известен навремето като най-паметливият човек в света.

Тъй като никога не бях чувала за подобен българин, тутакси направих справка в Гугъл. Оказа се, че странстващият книжар е открит от проф. Александър Балабанов. Той му урежда публичен изпит в 45-а аудитория на Софийския университет. Екзаминаторът проф. Спиридон Казанджиев е изумен. Марин Карадимитров надминава с 40 световния рекорд за запомняне на числа от един прочит. Той можел да запамети и да възпроизведе в обратен ред близо 6000 цифри. Известният феномен в онзи период Пико фон Мирандола наизустява 2000 думи, българинът с 1000 повече. Но да научим от Любослав Неделчев повече за неговото пътуване към отшелничеството вътре в себе си.

Бъдещият режисьор се потапя в природата, за да се вгледа във важните неща по пътеките на Свети Иван Рилски и отшелниците-исихасти.

Вдъхновяващо е, когато в Покана за пътуване гостуват млади хора, от които на чувствителност и мъдрост могат да се научат и беловласите. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За авторитета на учителите

Когато в началото на пандемията българските учители успяха за броени дни да организират сами преминаването към обучение от разстояние, те спечелиха всеобщо признание и благодарност. По-късно отказът на част от гилдията да се ваксинира породи неразбиране и възмущение – не трябва ли точно рицарите на знанието, науката и човеколюбието да дадат пример за..

публикувано на 02.12.21 в 16:05

Премълчаната история на автентичния фолклор

Каква могъща поезия и мъдрост има в автентичния фолклор, как е съхранил той духа и живеца на историята  ни? Знае се, че колкото важни са българският език, държавната територия, родовата памет, религията и народната традиция, така е важен и песенният ни фолклор. Но прави ли се разлика между автентичния фолклор и авторските песни, изработени в..

публикувано на 02.12.21 в 10:05

Мутирали тигри бродят из пустинята Негев

Неотдавна в „Покана за пътуване“ кореспондентите на националното радио в Тел Авив Искра и Феня Декало разказаха за кратера Рамон на пустинята Негев, мястото, където американски и израелски астронавти тренират за мисия до Марс. А в древни времена е имало набатейски хан по пътя на благовонията от византийско време. Там е минавало най-краткото..

публикувано на 28.11.21 в 08:45

На кого пречи споделената градина за Дружба

Ако четете проекти и визии за развитието на София, сигурно ще попаднете на идеята за развитие на градското градинарство. Градското градинарство е утвърден, полезен за обществото и градската среда модел, който се прилага в цяла Европа. Облагородяването на пустеещи кътчета в града и превръщането им в градина създава среда, в която всеки е приет..

публикувано на 27.11.21 в 08:20

Подривният чар на свободното време

Милионерите на време измерват благосъстоянието си не толкова във финансов план, колкото във времето, свободно от работа. Терминът за първи път се използва от журналистката Ниланджана Рой, която в статия за „Файненшъл Таймс“ през 2016 пише: „Да си заможен, носи спокойствие и сигурност в живота, но ми се иска да се научим да ценим свободното си време..

публикувано на 26.11.21 в 08:45
Подкасти от БНР