Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коя е Анна Свир?

За първи път на български език излезе стихосбирка на полската поетеса Анна Швиршчинска (1909-1984) в подбор и превод на Лъчезар Селяшки. Книгата съдържа нейни стихотворения от различните етапи на творческото ѝ развитие, като започва още от 1958 година и стига до книгата, излязла година след смъртта ѝ. Заглавието на българското издание е „Щастлива като кучешка опашка“, както се нарича една от нейните стихосбирки. Поезията ѝ е лишена от сантиментализъм и излишества, но е изпълнена със страст и въздейства като удар. Чеслав Милош я сравнява с едни от най-големите имена в полската поезия – Ружевич, Херберт, Шимборска. Той прави възможното нейната поезия да се чете по света, като я превежда заедно с Ленард Нейтън и така излизат две нейни книги на английски език: „Започнах да превеждам стихотворения на Швиршчинска на английски език още докато тя беше жива и зная, че това бе за нея радост в последното ѝ боледуване, което завърши със смъртта ѝ през 1984 г. Понеже фамилното име на авторката е трудно за произнасяне от английско говорещите читатели, тя сама изяви желание да бъде назована Анна Свир, което впрочем беше неин псевдоним във времето на хитлеристката окупация.“
Именно това време белязва завинаги нейния живот и стихотворенията, които пише. Ето какво разказва Милош: „Решаващо значение в нейната биографията е имало Варшавското въстание през 1944 г., когато е работела в импровизирана болница и заедно с целия медицински персонал в продължение на един час е стояла пред стена, очаквайки да бъде разстреляна. След войната много пъти е пресъздавала свои военни преживявания в отделни стихотворения, но като цяло това не ѝ се е удало бързо. Успяла е едва след много години в стихосбирката „Строих барикада“, издадена през 1974 г. (...) Следвоенните стихотворения на Швиршчинска засягат нейната индивидуална съдба, най-вече съществуването ѝ като жена, както и еротични мотиви. Но несъмнено военните преживявания формират нейната дистанцираност спрямо любовните обвързаности. В тях присъства дистанцията на наблюдателка, която показва тялото на мъжа и на жената по един почти калиграфски начин. Любовните ѝ стихотворения се появяват, странно нещо, в късна фаза от живота ѝ. Най-известна е поетическата ѝ книга „Аз съм жена“, издадена през 1975 г. Недоброжелателните реакции на литературните критици по повод смелостта в еротичните интерпретации ще донесат признание и чест на тази поетеса. Швиршчинска е била феминистка в друг смисъл, различен от този, който произтича от каквато и да е теория. Просто тя се е ръководила от наблюдението и съчувствието. (...) Според мен стихотворенията на Анна Швиршчинска принадлежат към забележителните достижения на световната поезия на ХХ век.“
Книгата беше представена от Марин Бодаков, а стихотворенията прочете актрисата Светлана Янчева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изглед от Еленския балкан

Туристическите маршрути около град Елена

"Когато дойдеш на Чемерна (Чумерна) пред очите ти се появява една твърде чудесна картина. На която и страна да погледнеш, окото ти има на що да погледа и на що да се порадва. Хубава е нашата земя. Аз обичах да седя на това място...от това място се види Сакар планина, види се Едирне, види се от Пловдив, види се Доспат. Погледай и надясно! Види се..

публикувано на 21.05.24 в 11:27

Град Елена – възрожденски дух и вековни традиции

В деня на Светите равноапостоли Константин и Елена предаването "Нашият ден" пренася своите слушатели в град Елена – място, съхранило възрожденския дух и вековните традиции.  Светослав Петров , главен уредник в Музей на Възраждането, разказва за забележителностите, които биха развълнували посетителите на града. В Елена се намира вграденият в..

публикувано на 21.05.24 в 10:15

Милен Хальов с продължение на "Общежитие за чудовища"

Писателят и учител Милен Хальов написа продължение на фентъзи романа си "Общежитие за чудовища". Година след началото на историята вече е налице втората част на фантастичното приключение. Тя разказва за "Мракът на вампира" и запраща читателите от сърцето на винаги разноликия Студентски град към дълбоките гори на мистичните Родопи. Според автора..

публикувано на 21.05.24 в 08:05

Петър Русев с черно-бял дебют в киното

Един градски филм, който да представя драмата на интелигентния, чувствителен човек в България – това представлява дебютът в игралното кино на режисьора Петър Русев. "Апостол: един нежен рицар в Бруталия" е черно-бялата история на талантлив млад мъж, който от дълго време страда от главоболие и това го прави неработоспособен. Напътстван в кратките си..

публикувано на 20.05.24 в 16:15

Българите Woomb подгряват пост-пънк легендите Whispering Sons

Макар да съществуват отскоро, това лято за българската формация Woomb ще е, меко казано, натоварено. Предстоят им серия от концерти и фестивали.  Още тази седмица Woomb ще свирят на шоукейс конференцията Spike  в Пловдив, а преди това в София, във вторник, 21 май, ще подгряват белгийците Whispering Sons . В сърцето на Woomb стоят..

публикувано на 20.05.24 в 16:10