Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българско участие в тазгодишния бароков фестивал San Martino a Natale във Венеция

Снимка: San Martino a Natale

За пета поредна година предколедно във Венеция ще се съберат музиканти, влюбени в бароковата музика и по-конкретно в творчеството на Антонио Вивалди. Фестивалът San Martino a Natale, който ги събира, се провежда по идея на българската цигуларка Кремена Николова, която е избрала уникалния град за свой дом и там, заедно със своите колеги, показва афинитета си към онази далечна епоха и музиката на Червения абат.

Петото издание на коледния фестивал е посветен на 340-годишнината от рождението на Вивалди. За първи път в Община Венеция се състоя и пресконференция, на която бяха анонсирани предстоящите събития, групирани в два периода - от 8 до 17 ноември и от 20 до 22 декември.


За първи път във фестивала San Martino a Natale ще има и българско участие: поканени са сопранът Емилия Кирчева, тенорът Михаил Михайлов и пианистката Мартина Табакова, които ще участват в концерт на 10 ноември в Морано.

Откриването на 8 ноември ще бъде във венецианския Арсенал - огромна, красива старинна зала, която, благодарение на Кремена Николова, миналата година беше отворена за първи път за музикално събитие. Гост на форума за първи път ще бъде и белгийският ансамбъл Vivaldi Society, с който българската цигуларка си партнира в записите за дебютния си компактдиск. Една от звездите тази година е феноменалната Анна Фусек - мултиинструменталист със световна кариера.

Предстои и среща със съвременни композитори, които пишат музика в бароков стил, а в рамките на форума ще се проведе и Академия Вивалди - майсторски клас за цигулари и виолончелисти.

Още подробности за програмата на фестивала San Martino a Natale във Венеция Кремена Николова разказа за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14