Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Артис" с второ издание в София

Снимка: artisfoundation.bg

"Международният музикален фестивал за класическа музика “Артис” носи послание за духовност,  творчество,  креативност и вдъхновение" - това заявяват организаторите, водени от пианистката Ваня Пешева.

На 28 октомври в камерна зала “България” с концерт на надарени деца, възпитаници на Националното музикално училище “Любомир Пипков”, беше открито второто издание, а в Галерия “България” публиката разгледа творби на талантливите млади художници от Частно училище по изкуства и чужди езици “Артис”.

В програмата на фестивала са включени още три камерни коцерта : На 8 ноември от 19.30 ч. в  Първо студио на БНР е клавирният рецитал на Маруся Жанте –  млада пианистка от Париж, която наскоро спечели първата награда на престижния международен конкурс “Orleans” във Франция.

На 17 ноември от 19.00 ч. в камерна зала” България “ ще свири Деян Гаврич –  професор по флейта в Майнц, Германия, принадлежащ към поколението блестящи флейтисти, чиято артистична кариера включва солови и камерни концерти в едни от най-престижните зали и фестивали в Европа, Азия и Америка. На сцената той ще си партнира с прекрасните български музиканти Столина Добрева – китара, Стефания Янкова – виола, водач на група в Симфоничния оркестър на БНР, и Иван Лалев – виолончело, концертмайстор на Софийската филхармония.

Последният концерт от второто издание на фестивала "Артис" е на 21 ноември от 19.30 часа, отново в Първо студио на БНР, с участието на младите български таланти Зорница Иларионова – цигулка,  Гергана Несторова – пиано,  Мартин Павлов – флейта и Александър Лиалиос – пиано, изпълнители съз забележителни изяви в Европа, САЩ, Япония и Китай.

Фестивалът “Артис” се осъществява с подкрепата на отдел “Култура” на Столична община, на Софийската филхармония и на БНР. Концертите на 8 ноември и 21 ноември в Първо студио на БНР са с вход свободен.

За предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Ваня Пешева разказа интересни подробности за програмата. Чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14