Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиооркестърът покани Светлин Русев за участие в албум с музика на Панчо Владигеров

Снимка: ndk.bg

120-годишнината от рождението на българския класик Панчо Владигеров през март 2019 година със сигурност ще вдъхнови много музиканти и организации за събития и проекти от различен мащаб. Симфоничният оркестър на БНР вече подготвя своя принос в честванията - нов компактдиск със съвсем нови записи, които се правят в момента.

За солист е поканен изключителният цигулар Светлин Русев. Той вече има издадени два албума, в които присъстват пиеси на Владигеров - първият му сериозен звукозаписен проект, осъществен в Европа с пианистката Елена Розанова, е изцяло с ранни опуси на композитора, а заедно с Радиооркестъра под палката на Емил Табаков през 2015 г. Светлин Русев записа Първия цигулков концерт на Владигеров и го включи в албума си "Огън и лед", наред с Концерта за цигулка и оркестър от Ян Сибелиус.


След звукозаписните сесии в Първо студио на Радиото Светлин Русев гостува в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", за да разкаже за работата си с колегите от Радиооркестъра и маестро Марк Кадин, за тръпката да изпълнява отново Песен из "Българска сюита" и Рапсодия "Вардар" във версия за цигулка и оркестър - пиеси, които са в репертоара му от дете. В интервюто той говори за музиката на Владигеров и за новите си позиции - като концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария и професор в Женевската консерватория.

Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14