Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Френският клавесин" - новият проект на Николай Стойков

По покана на Френския институт в София младият български музикант Николай Стойков ще изнесе рецитал, посветен на френските композитори от XVII и XVIII век. Събитието в столичната зала "Славейков" ще отбележи специално и 350-годишнината от рождението на композитора, допринесъл много за развитието на клавесинното изкуство по време на  бароковата епоха - Франсоа Купрен.

Рециталът ще позволи на любителите на клавесина и на тези, които са любопитни да опознаят този инструмент, да преоткрият произведенията на Луи Купрен, Жан-Анри д'Англьобер, Франсоа Купрен, Панкрас Роайе и др.

Николай Стойков завършва Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класа по флейта на проф. Лидия Ошавкова. Заминава за Страсбург - там завършва консерватория, а от 2010 година живее в Париж. По време на специализацията си по флейта при знаменития Патрик Галоа, Николай открива клавесина и страстта си към бароковата музика. Затова започва да учи паралелно флейта и клавесин, а подготовката му по клавесин е при Жоел Понте. Завършва с отличие. 

По време на рецитала си в зала "Славейков" на 14 ноември от 19 часа Николай Стойков ще свири на френски клавесин, изработен в стила на прочутата марка за инструменти "Бланше".

Чуйте интересни подробности за програмата на концерта в интервюто с Николай Стойков за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" - в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14