Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларката Лия Петрова пристигна за концерт със Софийската филхармония

| обновено на 22.11.18 в 12:22
Снимка: Булфото

На 22 ноември от 19 часа в зала "България" Софийската филхармония ще се представи под палката на големия финландски диригент и педагог Йорма Панула, а солистки ще бъдат две млади, красиви и талантливи изпълнителки - Лия Петрова, която ще свири соловата партия в Концерт за цигулка и оркестър №1 от Сергей Прокофиев, и певицата Мария Радоева, на която е отредено участие в Симфония №4 от Густав Малер. Заради това произведение концертът е включен в цикъла "Четвъртите" на Филхармонията.

Лия Петрова е вече добре известна не само на българската публика, но и в много страни по света заради участията й в престижни събития, в партньорство с утвърдени имена на международната сцена като Марта Аргерич, Рено Капюсон, Огюстен Дюме, Сергей Накаряков и много други. След като й беше присъдена първа награда на престижния международен конкурс "Карл Нилсен" в Дания през 2016 година, българката получи още повече възможности - покани за концерти като солистка на оркестри и в камерни ансамбли. Една от тях беше за записване и издаване на дебютен албум с две произведения - от Сергей Прокофиев и Карл Нилсен. За него елитни европейски издания се изказаха изключително ласкаво с препоръка изявите на Лия Петрова да бъдат следени отблизо като на многообещаваща нова звезда. Представяне на този нов компактдиск очаквайте в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" на 27 ноември 2018 г.

На 22 ноември в зала "България" от 19 часа Лия Петрова ще изсвири Първия цигулков концерт на Прокофиев със Софийската филхармония под диригентството на Йорма Панула. "Нямам търпение да се срещна с него, тъй като се оказа, че той е учител на няколко от моите любими финландски диригенти, като Еса-Пека Салонен, с когото работих това лято, както и Сарасте, който също е голям музикант за мен. Така че нямам търпение да разбера при кого те са учили, не съм се срещала с него лично!" - сподели Лия Петрова при пристигането си в София.
За личните си открития и емоции при разучаването в детайли на Първия цигулков концерт от Прокофиев младата цигуларка разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14