Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новогодишният музикален фестивал в НДК - в почит към диригента Емил Чакъров

Снимка: БТА

Тазгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал в Националния дворец на културата ще отбележи подобаващо 70-годишнината от рождението на диригента Емил Чакъров - именно той основава фестивала през 1986 г. по подобие на музикалните фестивали в Европа, а първият концерт прозвучава на 27 декември със специално създадения Фестивален симфоничен оркестър. Под ръководството на маестро Чакъров преминават четири издания на форума.

Мотото на фестивала тази година е „Музиката е енергия“. Като част от съпътстващата програма на Новогодишния музикален фестивал ще бъде открита изложба с фотографии на Емил Чакъров, която ще бъде разположена във фоайето на вход А4, а откриването е предвидено за 5 декември от 19 часа.  Диригентът ще бъде почетен и със специална панорама с филми и концертни записи. На 6 декември от 18.30 ч. в кино „Люмиер Лидл“ зрителите ще присъстват на премиерата на документалния филм „Последен концерт“ на режисьора, продуцент и сценарист Георги Тошев.

32-рото издание на форума обръща специално внимание на най-малките почитатели на класическата музика, които ще имат възможност да посетят Новогодишен концерт-матине за деца и възрастни на 29 декември от 11 часа в кино „Люмиер Лидл“. Детската програма ще бъде допълнена със съботно-неделни занимания по празничен етикет в клуб „Перото“ на 2 и 16 декември от 11 часа. Темите са „Как да бъдем вежливи, когато сме на публични събития с мама и татко” и „Какво трябва да знаем, когато посещаваме концерт?“.

За първи път от 2002 г. насам в Новогодишния музикален фестивал ще участва големият български цигулар Минчо Минчев, а по негова покана в София за първи път ще пристигне контрабасистът Рик Стотийн. Свежото младо присъствие на камерна сцена ще бъде сопранът Мила Михова, която ще представи рецитала „Бисери на белкантото“ заедно с утвърдения по световните сцени акомпанятор Ричард Баркър, а традиционният Новогодишен концерт ще премине под знака на танците. Диригент на Фестивалния симфоничен оркестър отново ще бъде маестро Емил Табаков, солист - един от най-обичаните флейтисти на нашето време - Патрик Галоа.

Два са джаз концертите тази година - Swing Dance Orchestra ще открие фестивала на 5 декември, а Ангел Заберски ще представи специално подготвения проект „SYMPHONY – JAZZ“.

Интересни подробности за концертите в рамките на Новогодишния музикален фестивал тази година разкри продуцентът от НДК Юлиана Караатанасова в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14