Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смутита против рак от Филипините, в Бирма със Снежана Гарфънкъл

БНР Новини
12
Магдалена Гигова се учи да приготвя здравословни смутита във Филипините.
Снимка: Личен архив

В началото на предаването „Покана за пътуване“ с рубриката Пътеводител на гастрономическия стопаджия ще ви отведа на Филипините, където с полезни, но вкусни смутита церят и предотвратяват сума ти болести.

Престоят в курортно селище в Тагайтай, близо до Манила минава под мотото „По-здрави, по-щастливи, по-добре”. Разположено в тропическа гора, на двата бряга на ромонящ поток, мястото излъчва тотален покой. Къщичките са заобиколени от искрящо зелена растителност и пъстри до полуда цветя. Изградени изцяло от естествени материали, създадени на ръка в близката околност, бунгалата предлагат автентичен филипински дух. Любителите на екстремните преживявания, могат да отседнат и в палатка, но… с личен иконом. Макар да изглежда като обител на разкъртващ релакс, посетителите никога не скучаят. Свободното време се запълва от йога или тай-чи,типичния хилот-масаж с нагорещени бананови листа и уроци по… смутита. Чевръста филипинка разполага блендера си на ниска катедра и джурка полезни комбинации – против рак, за младост и хубост, за здрави бъбреци, черен дроб и сърце…

Само ще ви уверя, че са лесни за приготвяне и всички продукти са на рафта в близкия магазин лимон, магданоз, ябълка, морков, ананас, краставица… Единствената по-непозната за повечето от вас съставка е кейлът, макар истински вещите в правилното хранене да я величаят както суперхрана и витаминна бомба.
Ето и една рецепта за „разядка“ на интереса:

Против рак и остаряване

Продукти: 100 гр. ананас, 1 портокал, 50 гр. моркови, 50 гр. краставици, 2-3 листа кейл

Приготовление: Разбъркайте в блендера ананаса, портокала, морковите, краставиците и кейла. Добавете половин чаша вода и 3-4 кубчета лед и разбъркайте отново.

Обичате ли Манхатън, не коктейла, а едноименния район в Ню Йорк? Ходи ли ви се до Бирма и чували ли сте за херметизма като философия? На всички тези разнопосочни въпроси ще отговори д-р Снежана Зарева-Гарфънкъл, дългогодишен преподавател по теория на литературата в Софийския университет. Като стипендиант на фондация „Фулбрайт“ заминава за САЩ, където изнася лекции в Пенсилванския и в университета „Рътгърс“, омъжва се, пътува много по света… И ако се питате дали има нещо общо с половинката от дуета Саймън и Гарфънкъл, отговорът е „Да“. Пада се брат на мъжа й. Поводът за разговора е новата книга на Снежана „И нека едната ръка знае какво прави другата“.

Стане ли дума за родолюбие, вече знаете, че е дошъл ред за интересен прочит на българската история отвъд границите ни. Теодор Борисов разказва за българското село Олшанка в Украйна.

Вече осем години най-успелият български цирков артист в момента - Енчо Керязов и неговата фондация за подпомагане на даровити българчета организира „Нощ на звездите“. Това е незабравим шоу-спектакъл в зала „Арена Армеец“, в началото на който хора на изкуството и спорта, със световен авторитет и тежест в обществото, връчват наградите на най-изявените и талантливи деца на България в категориите Изкуство, Образование, Спорт. Отличия има и за ученици в неравностойно положение, които с достойнство утвърждават невероятните възможности на човешкия дух! Самият Енчо също е за пример. Той е носител на Сребърен клоун от световния фестивал в Монте Карло – еквивалент на „Оскар“ за цирковото изкуство. Тъй като в момента играе в Германия, разпитах по телефона г-н Керязов какви са критериите, по които подбират отличените българчета и, разбира се, на кои международни и наши звезди ще ръкопляскаме в „Нощта на звездите“.

Освен звездните изненади, Енчо Керязов готви един личен сюрприз, за който само загатва.

Миналогодишното издание, Седмата нощ на звездите, събра 150 участници от 11 държави, които представиха невиждани номера. Плюс 13 деца от България. Енчо Керязов е убеден: Никъде другаде не могат да се видят шестима носители на Златен клоун в едно шоу. Какво ли ни очаква на 23 март?!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бившият премиер на Киргизстан Джоомарт Оторбаев: Ние сме в Топ 3 по бърз и евтин интернет

Запознах се с Джоомарт Оторбаев, бивш министър-председател на Киргизстан на завършилия неотдавна Глобал Баку форум в Азербайджан. Той е автор на идеята да се въведе постоянен контрол на цените на въглищата за населението, за да не се допусне манипулиране на пазарите. Женен е и има пет деца. Основател и издател на седмичника "The Times of Central Asia"...

публикувано на 18.04.24 в 16:20
д-р Джина Дундова-Панчева

Пролетно турне на д-р Джина Дундова-Панчева

На планетата живеят около 400 000 растения, но някои от тях са застрашени от изчезване и е необходимо да се научим да ги пазим, защото всичко на нашата Земя е взаимно свързано и всяко живо същество – потребно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева.  "Цветята имат различна продължителност на живот, някои живеят само..

публикувано на 18.04.24 в 15:41

О Бозе почившият патриарх Неофит

Преди отбелязването на 40-дни от кончината на патриарх Неофит Български и няколко дни след вандалското посегателство върху гроба му обръщаме внимание върху личността и делото на главата на БПЦ. Слушаме спомени от първа ръка на хора, познавали го добре. Отбелязваме високата музикална дарба   на патриарха и умението му да налага спокойствие в понякога..

публикувано на 18.04.24 в 10:25

Арх. Петър Петров: Изготвяме Атлас на недвижимите културни ценности в България

18 април е Международният ден на историческите места и паметниците на културата и се отбелязва от 1984 г. Неговата цел е да повиши осведомеността за многообразието на културното наследство, опазването и уязвимостта на световните забележителности. Всяка година честванията са под знака на различна тема. Тази година вдъхновителят на идеята ИКОМОС..

публикувано на 17.04.24 в 17:45

Има ли добър стрес и как да го разпознаем?

Дали стресът е поредният "тих убиец", или е явление, от което можем да извлечем полза – разговор в "Нашият ден" с Богомил Пешев , млад учен от Института по невробиология към БАН. " Бих казал, че стресът в идеалната си форма винаги е добър . Стресът, противно на това негативно значение, което му се предава, има ролята да ни адаптира към..

публикувано на 16.04.24 в 12:18