Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилеят на проф. Георги Спасов се превърна в празник на флейтовото изкуство в България

Проф. Георги Спасов празнува с ученици и приятели
Снимка: В. Балевска

С концерт в камерна зала "България" на 27 ноември беше отбелязана 70-годишнината на един от най-високо ценените български музиканти в наше време - флейтиста Георги Спасов. Вече повече от 50 години на сцената, около 40 от тях отдал на Софийската филхармония като първи флейтист, почти толкова посветил и на учениците си като професор в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", музикантът е обичан и уважаван еднакво заради таланта и заради своето дружелюбно отношение.

Да уважат учителя и колегата си на сцената се качиха много от изявените флейтисти в момента, пианистката Татяна Божко, с която проф. Спасов работи от години, арфистката от Софийската филхармония Весела Тричкова, перкусионистът Стоян Павлов, както и гостът от Белгия Бертен д'Оландер.
Първата част на концерта включваше пиеси за флейта и пиано, изпълнени от Георги Спасов и Татяна Божко, а във втората част творбите бяха за четири и повече флейти - прозвучаха композиции на български автори: Красимир Кюркчийски, Марин Вълчанов и Румен Бояджиев-син.

За вълнението, с което е съставил програмата на този празничен концерт и за любовта си към учениците проф. Георги Спасов разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Към него са добавени и документални записи от събитието. Чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14