Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Константин Илиевски: "Кристална лира" е първата ми голяма награда в родината

Константин Илиевски бе отличен с „Кристална лира 2018“ в категория „Диригент“.
Снимка: Виктор Викторов

Родът Илиевски от поколения е музикален, затова и при получаването на наградата "Кристална лира 2018" в категория "Диригент" Константин Илиевски заяви, че се гордее да носи тази фамилия. Събитието, организирано по традиция от Съюза на българските музикални и танцови дейци и концертна агенция "Кантус Фирмус", се състоя в Националния музикален театър "Стефан Македонски" на 1 ноември.

Отличието Константин Илиевски получи за концерта, с който през месец юни беше закрит сезон 2017/2018 на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. В него прозвучаха творби от Антонин Брукнер, Рихард Щраус и Густав Малер, а солисти бяха певицата Светлина Стоянова и обоистът Иван Данко.

Българският диригент получава образованието си в Братислава и Виена и там - в Словакия и Австрия, предимно се развива кариерата му. Все по-често обаче Илиевски дирижира и на родна сцена - има престижни участия както с Радиооркестъра, така и със Софийската филхармония, но се стреми да работи и с извънстоличните оркестри, което му позволява да трупа опит и репертоар. От няколко години той ръководи камерния оркестър "Дианополис" в Ямбол.

За първата голяма българска награда, за работата с български и европейски оркестри, за влечението му към музиката на Густав Малер и Йозеф Сук Константин Илиевски разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14