Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отлични отзиви на световната критика за дебютния албум на цигуларката Лия Петрова

Снимка: Orchid Classics

Компактдискът на младата българска цигуларка е на световния муз пазар от  края на месец септември и досега е получил единствено и само изключително добри отзиви. Изборът на репертоар не е стандартен – това са Първият цигулков концерт на Сергей Прокофиев и Концертът за цигулка на Карл Нилсен, а за дебютант в звукозаписа с оркестър това е доста смел подход.

Още когато Лия Петрова спечели първа награда на конкурса „Карл Нилсен“ в Одензе (Дания) през 2016 г., председателят на журито - прочутият датски цигулар и диригент Николай Снайдер отбеляза, че е изумен от начина, по който българката интерпретира музиката на Нилсен със свой собствен прочит.

Дейв Билиндж пише в изданието MusicWeb, че има в колекцията си вече осем записа на Концерта от Карл Нилсен, но той препоръчва записа на Лия Петрова: „Първата точка в нейната полза е прекрасният звук, който произвежда. Това наистина е най-красивото свирене, съчетано със забележителна енергия и очевидно безгранична техника.“

The Strad определя диска като "...силно издание... сериозна заявка, която разкрива мислещ, любопитен артист."

В престижното британско списание "Gramophone" нашата Лия попада в рубриката One To Watch, а Ендрю Фарак-Колтън добавя към похвалите: "Петрова свири с изключително тоново многообразие. Но това, което може би най-много ме впечатлява, е начинът, по който тя свързва фразите в едно. Чудесен диск!

Лия Петрова е пълна с енергия и талант. Израства с всяка изминала година и вече е на най-високо артистично ниво – уверихме се в това и по време на концерта й със Софийската филхармония на 22 ноември 2018 г. под палката на легендарния финландец Йорма Панула. Очакваме следващите й изяви на родна сцена.

Чуйте в звуковия файл интересни подробности за осъществяването на дебютния албум на Лия Петрова със Симфоничния оркестър на Одензе под диригентството на Кристина Поска.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14