Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години „Фантомът на операта“ в театър „Маджестик“ на Бродуей

От 30 години в театър „Маджестик“ на 44-та улица в Ню Йорк се играе само едно заглавие – „Фантомът на операта“  от сър Ендрю Лойд Уебър. Това е най-дълго представяният мюзикъл на Бродуей в историята до момента – още през 2012 г. е достигнал завидните 10 000 представления. 30-годишнината е била отбелязана паметно през месец януари – с гости сър Ендрю Лойд Уебър и неговата муза, първата изпълнителка на ролята на Кристин - Сара Брайтман. А в чест на годишнината Емпайър Стейт Билдинг е бил облян в светлини – Ню Йорк е бил свидетел на специално светлинно шоу.

Режисьор на спектакъла „Фантомът на операта“ е Харолд Принс. Солистите бяха трогателно млади и затова - въздействащи. Кейли Ан Воорхес беше Кристин, тя е в театъра от 2015-а, а Фантомът в този случай беше дебютант – неговото име е Пол Шефър. Досега е бил дубльор в ролята на Раул, а вече му е възложена най-важната задача и той се справи отлично, макар в началото на спектакъла да изглеждаше малко неуверен. Постепенно Шефър разви образа - от надменния и самоуверен Фантом до трагичния негов край на самотен и изоставен призрачен герой, при това той ставаше все по-убедителен. На фона на дуото Фантома и Кристин, остана малко бледнеещ Раул дьо Шани, влюбеният в певицата романтичен благородник – в ролята Джей Армстронг Джонсън. Като че ли липсваше малко повече очарование и естествено обаяние, не толкова гласови данни.

Тъй като действието се развива в Парижката опера през XIX век, на сцената бяха и характерните герои – примадоната Карлота Джудичели и тенорът Умбалдо Пианджи. Тези роли, както и балетният състав, изискват доста класическа оперна закалка, защото, макар и в комичен план, те все пак представят репетиция на оперно заглавие. Това е „театър в театъра“, т.е. в този случай „опера в мюзикъла“. Нивото беше повече от задоволително и нямаше компромис в избора на изпълнители.

Разбира се, както може да се очаква, оркестърът беше брилянтен (шестима диригенти се редуват в различните спектакли). Но звездата на вечерта беше самият театър „Маджестик“ – магия се случваше на сцената във всеки един момент. В началото, още по време на увертюрата, огромният полилей, който също има своя роля в произведението, беше издигнат от сцената до тавана. Сценографията и динамиката в смяната на декорите по време на целия спектакъл бяха просто изумителни!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14